avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Cafeneaua economiştilor ANAF -Poprire pe contul din banca
Discuție deschisă în Cafeneaua economiştilor

ANAF -Poprire pe contul din banca

Stimati colegi contribuabili,

Va impartasesc ce probleme intampin pe o societate - contribuabil mijlociu in acest moment.
In iunie 2010 a inceput inspectia fiscala de fond pe aceasta societate , inspectie ce a durat pana in ianuarie 2011, cand a fost emis raportul de inspectie fiscala si inca 2 documente: o decizie de impunere si o "Anexa 8" . Decizia de impunere stabilea sume pe care societatea trebuia sa le achite , iar anexa 8 sume pe care societatea trebuia sa le recupereze deoarece le achitase in plus. Ambele documente trebuiau inregistrate in fisa pe platitor. Inspectia a fost efectuata de cei de la Mijlocii unde societatea avea dosarul fiscal in 2010. Incepand cu ianuarie 2011 societatea s-a mutat la Mari contribuabili,impreuna, bineinteles, cu tot dosarul fiscal. Raportul ne-a fost inmanat la sfarsitul lunii ianuarie 2011. Intrebarea noastra a fost atunci: cum procedam cu sumele din anexa 8 ( cele platite in plus) si raspunsul: faceti cerere de compensare si achitati diferenta". Zis si facut: am facut si depus cerere a treia zi de la primirea documentelor , iar plata am facut-o la termenul stabilit in decizie ( diferenta). Intre timp am intrebat si la Mari contribuabili daca este in regula sa procedam asa si :" daca asa v-au zis asa faceti noi nu stim ca nu am primit raportul. Din punctul nostru de vedere nu aveti nimic de plata".
Am tot cerut fisa sa ne asiguram ca nu avem probleme. Nimic in fisa.... Pana ne trezim intr-o zi cu titlu executoriu pe o suma imensa compusa din 6 cifre. Evident ca am alergat cu toate teancurile hartii pe care le aveam depuse si cu cele primite de la Mijlocii care aratau foarte clar ca nu ar fi trebuit sa avem probleme.
Dar , surpriza: intre timp a aparut in fisa decizia de impunere in urma controlului, dar anexa 8 nu. Intreb de ce asa? Pentru ca ei habar nu au de o anexa 8. Ma duc la mijlocii la cei de la control si intreb ce s-a intamplat: " nu stim, noi am trimis la fisa tot , asa cum v-am dat si dumneavoastra ". Insistand sa se verifice, aflam ca , de fapt, cei de la mijlocii au uitat sa inregistreze si anexa 8 cand au trimis dosarul la Mari Contribuabili si de aici problema. Zic ok, asta este , o sa se rezolve fiind vorba despre eroarea lor. Am solicitat totusi sa primesc un inscris cu care sa merg la Mari ca sa fiu mai sigura. Am primit o copie a adresei pe care ei o facusera pt cei de la Mari contribuabili si prin care solicitau sa se inscrie sumele din anexa 8 in fisa pe platitor ( sume pt care noi primisem titlul executoriu). Am uitat sa va spun ca am facut toate aceste demersutri, pt ca inspectoarea de la mari contribuabili mi-a zis ca ea nu are timp sa caute prin atatea hartoage , ca cine stie pe unde o fi adresa aia si , daca am nevoie, sa caut eu. In sfarsit, cand m-am dus cu copia adresei la inspectoare , ce credeti? " Ea nu inregistreaza asa ceva pt ca este gresit intocmita. Nu cifrele erau problema, ci forma. Ii spun ca nu eu am intocmit acea anexa ci colegii ei, dar si ce? Sa le spun eu colegilor ei ca nu este corect intocmita. Si ca de ce a ajuns la mine un astfel de document? Si de aici a inceput alt circ care inca nu s-a sfarsit. In toata aceasta perioada am avut conturi blocate pentru o suma foarte mare, am facut nenumarate drumuri la cele 2 administratii ( intre timp ne-am mutat din nou la Mijlocii), am intrat in audienta la conducerea ambelor administratii, am scris sute de adrese , am dat mii de telefoane, mail-uri, contestatii. In sfarsit, in decembrie 2012 ni se spune ca s-a inregistrat minunata anexa 8 dupa ce a fost refacuta intr-o alta forma si cu unele modificari de sume care nu am inteles nici acum de unde. Evident, cerem din nou fisa sa ne convingem ca nu mai avem probleme, In 13 decemmbrie primim o fisa unde vedem ca au ramas unele obligatii achitate in plus, iar altele neachitate, Intrebam de ce nu s-au reglat toate sumele, exista vreun motiv? NU, dar puteti face o noua cerere de compensare si se rezolva. Am facut-o si pe asta. In 23 ianuarie primim adresa ca cererea noastra de compensare este in lucru si sa completam cu o balanta si cu copiile documentelor de plata din care rezulta ca am platit in plus. Pe 24 ianuarie merg la administratie cu o noua adresa ( am invatat in acesti 2 ani ca trebuie sa ma acopar de hartii pentru orice vizita la ANAF). Le atasez copia balantei si le spun ca sumele in plus pe unele contributii , ca si cele neachitate pe alte contributii, nu se datoreaza faptului ca noi am achitat eronat, ci au rezultat in urma controlului fiscal si aveam deja solicitare de reglare a fisei si de compensare a acelor sume. Deci cererea era inca in curs de solutionare.
Astazi, mare surpriza: ne anunta banca ca a primit adresa de infiintare a popririi pentru contul nostru de la ANAF ( evident pentru suma aflata in compensare).
Evident ca primul lucru a fost sa sun la ANAF sa intreb ce este asta, dar ce credeti ca am reusit sa vorbesc cu inspectorul? Nu, era foarte ocupat, nu era in birou .... Am sunat sa ma programez in audienta la Doamna Director, dar dansa este foarte ocupata si nu se stie daca ma poate primi, dar sa incerc sa mai vorbesc la fisa. Apar cu amenzi neachitate de 4500 lei si cu amenzi achitate in plus de 40.000 lei. Cer sa mi se puna la dispozitie o copie a documentelor din care rezulta cei 4500 lei , pentru ca nu avem cunostiinta despre ei. Inca din iunie 2012 cerem asta, dar nu ne raspunde nimeni. Evident ca revin la fiecare 45 de zile cu solicitarea, dar si ce?
Intre timp contul este blocat .
Cel mai recent răspuns: lucianrosca , utilizator 22:16, 29 Ianuarie 2013
Din cate am citit, aveti o singura solutie: instanta de judecata!!!
La concluzia asta am ajuns si noi.
neglijenta in serviciu parca e infractiune :D Ar fi o idee sa se creeze un precedent cu ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru contabili si consultanti ccfccf ccfccf --- In contacafe_club@ yahoogroups. com, \"Valentina Sgarbura\" wrote: > Stimati colegi de suferinta, Cu convingerea ca nu sunt singura care se lupta cu ... (vezi toată discuția)
Decizie de impunere din oficiu tva jade_0923 jade_0923 Buna seara, Nu caut o solutie, ci doar va impartasesc o experienta neplacuta. Inaintea sarbatorile de iarna, primesc un telefon de la un prieten si imi ... (vezi toată discuția)
Prescriere creante fiscale Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen Buna ziua, Cum este cu termenul de prescriptie a creantelor fiscale? Daca am solicitat compensare dintr-o suma achitata in plus, dar nu s-a compensat in ... (vezi toată discuția)