avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se respecta privilegiu imobiliar ca prioritate in fata ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se respecta privilegiu imobiliar ca prioritate in fata unei datorii ipotecare in cazul unei vanzari la licitatie?

Suntem o conducere noua in cadrul asociatiei de proprietari.

Am aflat accidental ca un apartament care are mari datorii la intretinere a fost adjudecat la licitatie de catre un cumparator. Din documente rezulta ca in maxim 20 zile cel care a castigat licitatia trebuie sa depuna diferenta de pret ptr a deveni proprietar de drept.

Noi nu l-am dat inca in judecata pe proprietarul apartamentului.

Intrebari

1) Mai avem timp sa instituim privilegiu imobiliar ptr a ne recupera datoria la intretinere?

2) Care este procedura ptr a putea institui privilegiul imobiliar?Este necesar sa dam mai intai proprietarul in judecata ptr a avea o hotarare definitiva in instanta?

3) Ap are datorie ipotecara mai mare decat pretul la care se vinde. Executorul va plati intai ptr privilegiu imobiliar sau va da toti banii bancii care a cerut executarea?
Cel mai recent răspuns: BEJ Sahlian , Executor judecatoresc 15:52, 30 Ianuarie 2013
1-In situatia in care asociatia de proprietari nu a inteles sa isi manifeste interesul pentru recuperare debit prevazut de art 50 din L nr 230/2007,dupa adjudecarea apartamentului asociatia de proprietari nu mai are temei legal sa instituie privilegiu imobiliar asupra acelui apartament care apartine noului proprietar care nu se afla inregistrat cu restante
Pentru buna organizare si functionare a asociatiei dvs de proprietari este necesar interes,daruire dar si cunoasterea dispozitiilor care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari prevazute de L nr 230/2007 si norma acesteia de aplicare HG nr 1588/2007
2-
Art 51 Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu,precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora,pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari,dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor

Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei ,la cererea presedintelui asociatiei de proprietari,pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta

In cazul dvs executorul judecatoresc va achita suma la care s-a adjudecat apartamentul in favoarea bancii care a desfasurat demersuri pentru executarea silita a debitorului
Asociatia de proprietari se confrunta cu o situatie speciala,deoarece rau platnicul nu mai are proprietate care eventual sa poata fi executata si asociatia de proprietari sa poata acoperi debitul acumulat
Procedura pentru instituirea privilegiului este descrisa in linkul de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/for...
Instituire privilegiului imobiliar se poate face concomitent cu actionarea in judecata a restantierului.
Dat fiind ca apartamentul a fost deja executat si vandut la licitatie, ma tem ca instituirea privilegiului in favoarea asociatiei este tardiva.
Conform normelor de aplicare lege 230/2007:
Art. 29. -
Privilegiul imobiliar prevăzut la art. 26 este opozabil celorlalţi creditori numai de la data îndeplinirii formalităţilor de publicitate imobiliară.
Art. 30. -
Privilegiul imobiliar se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate.
Art. 31. -
Executarea silită a privilegiului imobiliar prevăzut la art. 26 se va efectua numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti.

www.avocatnet.ro/content/for...
O discutie similara: www.avocatnet.ro/content/for...
L.C.

Pana la depunerea diferentei de bani (acele 20 zile) si emiterea actului de adjudecare, debitorul dvs este proprietar asa ca va puteti inscrie privilegiul in CF (dureaza aprox 1 sapt formalitatile de publicitatate). Dupa inscriere ii comunicati executorului extrasul CF si incheierea de la OCPI, acesta fiind obligat sa tina cont si de creanta dvs la distribuirea pretului (si acel privilegiu are rang prioritar fata de ipoteca asa ca o sa va primiti banii). Nu aveti f mult timp la dispozitie insa aveti o sansa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorii asociatie de proprietari apartament in executare silita roxana75 roxana75 Buna ziua, Asociatia de proprietari din care fac parte se confrunta cu urmatoarea problema: un apartament care a fost executat silit a fost cumparat de o ... (vezi toată discuția)
Executare apartament nelumihai nelumihai Un apartament din asociatia noastra a fost scos la licitatie si adjudecat. Printre creditori sunt Raifessen bank,care a acordat imprumut ptr. achizitionarea ... (vezi toată discuția)
Datorii imobil adjudecat. Romică Stoica Romică Stoica In urma adjudecarii unui imobil prin executare silita au ramas de plata la asociatie 5 500 lei. Cine va achita aceste datorii? Temeiul legal? Astept ... (vezi toată discuția)