Pentru emiterea unei facturi catre o societate care aplica taxarea inversa, mai este necesar sa se treaca pe factura emisa termenul de TVA la incasare?
In opinia mea pe facturile emise care cuprind operatiuni prevazute la art.160, nu trebuie sa mentionati TVA la incasare, deoarece, TVA aferenta acestor operatiuni se considera platita prin aplicarea mecanismului anularii taxei(taxare inversa) la data la care intervine exigibilitatea(la data livrarii sau la data facturii).
Cred ca mentiunea "T.V.A. LA INCASARE" scrisa in factura tine de statutul celui ce intocmeste factura iar nu de operatiunile inscrise in continutul acesteia.
Deci, daca am cifra de afaceri sub 2.250.000 lei si sunt platitor de T.V.A. trebuie sa mentionez "T.V.A. LA INCASARE" pe orice factura emisa.
Pt taxare inversa nu se va inscrie mentiunea "tva la incasare".
Mentiunea "tva la incasare" cf art 155, alin 19, lit p se inscrie numai pt operatiunile la care exigibilitatea intervine la momentul incasarii.
p) în cazul în care exigibilitatea TVA intervine la data încasării contravalorii integrale sau parțiale a livrării de bunuri ori a prestării de servicii, menţiunea «TVA la încasare»;
O societate care aplica tva la incasare, care incaseaza ulterior emiterii contravaloarea facturii, va inscrie mentiunea "Tva la incasare" indiferent catre cine va emite factura (catre pers care aplica sistemul sau catre pers care nu aplica sistemul) numai pt operatiunile supuse sistemului tva la incasare.
O soc care aplica sistemul nu va mentiona pe toate fact emise "tva la incasare", ci numai pt operatiunile care nu sint excluse de la aplicarea sistemului. Ex: daca va incasa numerar cel tirziu la data emiterii facturii (caz special incasarea partiala in numerar pina la data emiterii facturii), daca emite facturi catre afiliati, daca emite facturi cu taxare inversa, etc