avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum se pune in aplicare o decizie a Tribunalului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum se pune in aplicare o decizie a Tribunalului

Buna ziua! Am o speta: pe un titlu de poprietate nu au fost trecuti niste mostenitori. Acestia deschid proces in instanta. Inainte de a deschide ei proces, ceilalti vand cotele indivize. Decizia Tribunalului hotaraste anularea partiala a titlului de poprietate si inscrierea si celorlalti. Comisia locala constata ca terenul s-a vandut, ramanad doar o cota. Propune Comisiei judetene validarea anexei, dar diminuind cotele mostenitorilor. Acum mostenitorii sunt nemultumiti. Ce au de facut in continuare. Totusi acel contract prin care s-au instrainat cotele unor mostenitori este anterior deschiderii procesului de catre ceilalti.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 06:33, 14 Februarie 2009
Este o situatie mai delicata, dar daca puteti dovedi ca vanzarea s-a facut dupa deschiderea actiunii si ca cei vizati erau in cunostiinta de cauza, puteti ataca in instanta chiar si actele de vanzare a terenurilor.
Fie anulati vanzarea(aveti motive de nulitate absoluta) fie actionati pe cei care au vandut pentru partea din pretul incasat (ce vi se cuvine)

Daca am inteles bine. Trebuie sa vedeti ce va doriti. ( cota teren sau contravaloare).

Recomandarea este rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare si punerea partilor in situatia anterioara.
Trebuie insa vazute actele.

av. Ileana Schwarz
Contractul de vanzare a cotelor s-a incheiat anterior deschiderii actiunii. Se pare ca mostenitorii legali care nu au vandut doresc sa intre in posesia cotelor legale ce s-au stabilit conform Deciziei Tribunalului. Dansiiconsidera ca prin propunerea care a facut-o Comisiei Judetene, Comisia Locala a incalcat legea pentru ca le-a diminuat cotele. Va multumesc pentru raspunsuri.
Este absolut firesc ca mostenitorii care nu au vandut sa doreasca sa intre in posesia cotelor stabilite prin decizie de tribunal.

O hotarare judecatoreasca definitiva, irevocabila si investita cu formula executorie prevazuta la art. 269 Cod procedura civila are putere de lege si trebuie respectata intocmai ca o lege.

Intrucat situatia este delicata, va recomand sa consultati un avocat. Cei care au cumparat cotele indivize, anterior inregistrarii litigiului pe rolul instantei, sunt cumparatori de buna credinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara popescu 07 popescu 07 va rog ma puteti sfatui si pe mine cum sa fac sa pot obtine un titlu de proprietate, mai exact cum sa fac ca primaria sa depuna documentatia necesara ptr ... (vezi toată discuția)
Legea 10/2001, drept juridic, imobil retrocedat, partaj !!! dip2011 dip2011 Am un imobil care in baza legii 112 a fost retrocedat, din care 1 apartament catre mine ca proprietar iar restul de 11 apartamente au fost vandute de catre ... (vezi toată discuția)
Recuperare mostenire suprafata pamant ovidiu2009 ovidiu2009 Buna ziua, As dori sa aflu cum pot intra in posesia unei suprafete de pamant-mostenire de la mama mea(care nu mai este in viata)-, avand in vedere ... (vezi toată discuția)