avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea 10/2001, drept juridic, imobil retrocedat, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea 10/2001, drept juridic, imobil retrocedat, partaj !!!

Am un imobil care in baza legii 112 a fost retrocedat, din care 1 apartament catre mine ca proprietar iar restul de 11 apartamente au fost vandute de catre ICRAL chiriasilor care stateau in el. Deoarece vanzarea a fost facuta dupa data depunerii cererii de retrocedare, ICRAL-ul a vandut in mod ilegal cele 11 apartamente. La aparitia legii 10/2001 care a dat dreptul de retrocedare fostilor proprietari s-a constatat ca legea a fost incalcata. In acel moment am intentat procese de anulare a contractelor de vanzare-cumparare si inchiriere tuturor celor care au cumparat cu rea credinta. Procesele au fost castigate cu hotarari definitive si irevocabile in favoarea mea. Dupa emiterea hotararilor definitive si irevocabile (aceste hotarari fiind depuse la dosarul de retrocedare) comisia de retrocedare a retrocedat intregul imobil. La data retrocedarii au mai aparut in actul de retrocedare alti 2 mostenitori care au primita cota parte din imobil respectiv 1/3 de fiecare.

Intrebarea mea este:
Daca cele 11 apartamente din imobil au fost castigate doar de mine in procese, aceste apartamente intra in proprietatea mea sau sunt impartrite cu ceilalti 2 mostenitori?
Specific faptul ca pe toata perioada de 10 ani cat au durat procesele ceilalti 2 mostenitori nu au aparut niciodata la instante, nu au facut parte din procese si nu au contribuit financiar cu nimic.
In acelasi timp pe site-ul Primariei Capitalei din cei 3 mostenitori carora li s-a retrocedat cota parte din imobil nu apar decat 2.
In acest moment am proces de partaj si sunt interesat de situatia juridica a apartamentelor care au fost castigate doar de mine.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: dip2011 , utilizator 23:13, 8 August 2013
daca ceilalti 2 mostenitori vor demonstra in procesul de partaj ca sunt coprorpietari cu dvs, solutia va fi de a imparti mostenirea si cu acestia.
neimplicarea financiara timp de 10 ani in acesta problema nu ii inlatura automat de la mostenire daca sunt indreptatiti conform legii.
furnizati mai multe amanunte pt un raspuns mai complex.
update:
unul din ceilalti doi mostenitori este mostenitor testamentar, respectiv este sotia unuia din cei 3 sotul sau decedand. cei trei erau verisori. sotul decedat lasa testament in care nu apare cota indiviza din apartamentul ramas in comun in perioada comunista, ulterior casa este revendicata in intregime si retrocedata in parti egale celor 3.
intrebarea mea actuala este:
1. ce drept are succesoarea sotului comparativ cu ceilalti 2 verisori si in ce procente raportat la intreg imobilul?
2. din moment ce in succesiunea testamentara a sotiei decedatului nu apare cota parte indiviza din apartamentul comun celor 3, ea mai are dreptul sa ceara cota parte din apartament? si daca da in ce procente?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nr. voturi pentru o proprietate micav micav Cum se interpreteaza urmatorul articol din legea Lege nr. 230 din 06/07/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de ... (vezi toată discuția)
Trecerea in proprietate a spatiilor comune razvan .neacsu razvan .neacsu Buna ziua, as dori sa ma ajutati cu cateva informatii privind posibilitatea trecerii in proprietate a unor parti din spatiile de folosinta comuna. Context: ... (vezi toată discuția)
Antecontract pentru bun viitor fenrir fenrir Buna ziua, Va rog sa imi dati un sfat pentru urmatoarea situatie: Suntem 3 proprietari intr-o vila cu 2 etaje. Al patrulea proprietar este Icralul care ... (vezi toată discuția)