avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Tva 5 % ptr imobile noi
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Tva 5 % ptr imobile noi

Buna ziua,
Am achizitionat in 2007 un imobil sub 120 mp si sub 100 000 euro. am platit atunci integral si blocul va fi gata la sfarsitul acestei luni. la momentul respectiv s-a semnat doar un antecontract. In acelasi timp detin un alt imobil, la care s-a platit integral TVA-ul.
Nu am inteles exact legea si va rog sa ma luminati. Pot beneficia de returnarea TVA-ului doar daca nu mai am alte imobile pe numele meu sau chiar daca am alte imobile acestea sa nu fi fost achizitionate cu tva redus?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: zerg , utilizator 12:36, 23 Februarie 2009
Nu conteaza ce ai in proprietate. Conteaza ca poti beneficia o singura data de reducerea de 5%, ca necasatorit sau familie;

Citez din OUG 200/2008:

Orice persoană necăsătorită sau familie poate
achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:
1. în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe
care au achiziţionat-o cu cota de 5%;
2. în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio
locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%;
Buna ziua,
Am si eu o intrebare legata de acest subiect. Am achizitionat, impreuna cu sotia, un apartament in decembrie 2008.
Aveam un antecontract din 2007, dar atunci nu am achitat decat o mica parte din suma.
Contractul de vanzare-cumparare la notar s-a facut in data de 18 decembrie 2008.
In 22 decembrie am virat diferenta de bani.
Intrebarea mea este: mai putem primi cei 14% diferenta TVA?
Mentionez ca apartamentul are sub 120mp si nu am detinut niciunul dintre noi o alta locuinta.
Va multumesc.
Aplicarea TVA 5% se face la cererea cumparatorului pe baza unei declaratii pe propria raspundere (autentificata de notar).

Daca contractul s-a incheiat deja, parerea mea e ca e prea tarziu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eroare admisa cadastru - suprafata utila apartament - tva uncharted uncharted Doresc sa achizitionez un apartament nou, cu TVA de 5%. Una din reguli e ca suprafata utila sa nu depaseasca 120mp. Problema e ca apartamentul in cauza are ... (vezi toată discuția)
Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Tva 5% la cumpararea unei locuinte ancahorbaniuc ancahorbaniuc Buna ziua, Va rog sa imi dati si mie mai multe informatii despre ce inseamna achitarea a 5% TVA la achizitionarea unei locuinte noi. Cine are voie? Exista ... (vezi toată discuția)