Am intalnit urmatoarea situatie: la luna decembrie am primit 2 facturi de la un furnizor ( fc1 si fc2). Le-am inregistrat si am declarat si dedus Tva aferent. Abia astazi, 30.01.2013, am fost informata ca furnizorul a anulat una dintre facturile catre noi (fc1), si ca fapt a refolosit nr de fc fc1 pentru a emite o alta factura catre un alt client de-al sau.
Cum procedez in aceasta situatie? Pentru ca daca anulez din contabilitate fc1 pe decembrie, voi avea diferente la TVA intre ce am platit + declarat si realitate. (Practic fc 1 care a fost emisa catre noi nu exista decat la noi in contabilitate..)
Nu avea voie sa o anuleze, din moment ce a ajuns factura la dvs. si nu v-a cerut-o inapoi.
Oricum problema e la furnizor. Dvs. aveti factura si cu asta basta. Nu aveti de unde sa stiti ce a facut furnizorul mai departe cu ea.
Depinde daca sinteti in posesia originalului sau nu. Daca nu aveti originalul nu aveti drept de deducere a tva-ului cf normelor la art 146
"46. (1) Justificarea deducerii taxei se face numai pe baza exemplarului original al documentelor prevăzute la art. 146"
Norme ART. 21 al. 4 f)
44. Înregistrările în evidenţa contabilă se fac cronologic şi sistematic, pe baza înscrisurilor ce dobândesc calitatea de document justificativ care angajează răspunderea persoanelor care l-au întocmit, conform reglementărilor contabile în vigoare.