Pentru determinarea alcoolemiei prelevarea de sange este singura proba acceptata refuzul inseamna dosar penal conf.art.87 alin 5,de altfel si legiuitorul prin dispozitiile art.87 OUG 195/2002 se raporteaza la imbibatia de peste 0,80 g/l alcool pur in sange,discutii sant multe,jurisprudenta la fel,dar in general in astfel de cazuri se merge pe condamnare,multi soferi incercand in acest mod sa fenteze legea,invocand fobia.
Stimate coleg, am mai avut in trecut asemenea cazuri si stiu ce vorbesc.
Art. 87 alin 5 spune asa:
Refuzul, impotrivirea ori sustragerea conducatorului unui autovehicul ... de a se supune recoltarii probelor biologice sau testarii aerului expirat, in vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezentei de produse sau substante stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
Ori, este de notorietate ca brobe biologice inseamna sange, urina sau saliva.
In cazul nostru, se poate calcula alcooluria (alcoolul din urina) si prin prelevarea probelor de urina.
Vedeti din jurisprudenta si Decizia penala nr.267/2.10.2008 a Tribunalului Neamt.
Am avut de curand discutii cu cei de la rutiera pe aceasta tema si sustineau ca exista o modificare a legii, in sensul ca de curand nu mai este acceptata proba de urina pentru stabilirea concentratiei de alcool.
Nu va contrazic,eu vorbesc din experienta mea,cat si din jurisprudenta pe care am studiat-o ,teoretic singura situatie speciala acceptata potrivit Ordinului nr. 376/2006 este cea prevazuta de art.4 , cand prin procedura de prelevare se pune in pericol iminent viata conducatorului auto devenit victima,iar refuzul indeplinirii intocmai a procedurilor de prelevare prevazute in norme trebuie manifestat de personalul medical implicat si nu de catre conducatorul auto.
" ART. 4
Refuzul, precum şi neîndeplinirea întocmai a procedurilor de prelevare prevăzute în prezentele norme atrage, după caz, răspunderea contravenţională, administrativă sau civilă a personalului medical implicat, cu excepţia situaţiilor în care prin prelevare se pune în pericol iminent viaţa conducătorului auto devenit victimă."
Art. 7 din acelasi Ordin stabileste , ca numai in anumite situatii medicale speciale se procedeaza la recoltarea probei de urina,fiind exclusa o astfel de prelevare in cazul refuzului manifestat de conducatorul auto, cu atat mai mult cu cat OUG nr. 195/2002 are in vedere si pedepseste peste o anumita limita "imbibatia de alcool pur din sange", adica alcoolemia si nu "imbibatia de alcool pur din urina", adica alcooluria.
"ART. 7
(1) În situaţiile medicale speciale, în care nu poate fi efectuată cea de-a doua prelevare, precum şi în cazul refuzului de prelevare, se menţionează acest fapt în mod expres în cadrul rubricii "observaţii" a buletinului de examinare clinică, precizându-se motivul neprelevării.
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), cu excepţia refuzului de prelevare, se prelevează 10 ml urină, sub supraveghere, în flacon spălat, care ulterior va fi supus procedurii de sigilare prevăzute la art. 13, cu excepţia refuzului de prelevare."
Ordinul nu a suferit modificari,daca doriti vi-l trimit sa-l lecturati.