avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sanctionare concediu medical fictiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sanctionare concediu medical fictiv

Poate fi sanctionat disciplinar salariatul in urmatoarele situati ???
- Daca in urma unei verificari a Casei de sanatate se constata ca a beneficiat de concediu medical fictiv
- Daca la controlul efectuat la domiciliul bolnavului salariat, acesta nu este gasit in perioada in care potrivit declaratiei date la medic trebuia sa fie acasa

Intr-un cuvant, cum stopam concediile medicale fictive luate de salariati ?
Ce obligatii si ce santiuni disciplinare am putea introduce in Regulamentul intern in sensul celor de mai sus ???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:36, 1 Februarie 2013
Codul Muncii- Art. 247. - (1) Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.
(2) Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.
Art. 248. - (1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
c) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
(2) În cazul în care, prin statute profesionale aprobate prin lege specială, se stabileşte un alt regim sancţionator, va fi aplicat acesta.

Norme OUG 158/2005-Art. 88. -
În înţelesul prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizaţiilor următoarele situaţii:
a) nu se face dovada calităţii de asigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
b) neîndeplinirea stagiului complet de cotizare, cu excepţiile prevăzute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de către medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical în termenele prevăzute de lege;
e) acordarea retroactivă a certificatelor de concediu medical în afara situaţiilor prevăzute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depăşesc duratele maxime prevăzute de prezentele norme;
g) amânarea plăţii ca urmare a sesizării comisiilor care efectuează controlul, de către angajatorul care constată eliberări nejustificate de certificate de concedii medicale;
g1) Refuzul persoanelor aflate în incapacitate temporară de muncă de a se pune la dispoziţia persoanelor abilitate, pentru efectuarea verificării la adresa de reşedinţă;
h) alte situaţii similare temeinic fundamentate.
sabinna

Daca in reg.intern aceste lucruri sunt prevazute ca abateri disciplinare, atunci poate fi sanctionat un salariat ...

Sanctiunile disciplinare aplicabile sunt expres prevăzute de lege, enumerarea lor având caracter limitativ. ... angajatorul nu poate aplica o altă sancţiune disciplinară decât cele expres prevazute de lege.
Multumesc. Prevederile legale le cunosteam, dar, nu ma ajuta in sensul antrenarii raspunderii disciplinare. Eu voiam sa gasesc o modalitate de stopare a acestor concedii medicale fictive prin introducerea in Regulamentul intern a unor fapte ce constituie abateri disciplinare ( in sensul celor precizate mai sus ) si care sa poata fi sanctionate disciplinar.
Daca omul este in concediu medical, cum as putea sa-l sanctionez ca nu este gasit acasa cu ocazia verificarii sau pentru ca am auzit eu de la niste colegi de-ai lui ca, de fapt, este plecat la lucru in strainatate ?
Mi se pare foarte dificil.
1. Art. 51 alin. 3 ind. 1 din OUG 158/2005:
Verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se efectueaza de catre platitorii de indemnizatii, insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al politiei, avandu-se in vedere programul individual de recuperare recomandat de catre medicul specialist. Verificarea prezentei asiguratilor nu va afecta drepturile si libertatile cetatenesti garantate de Constitutia Romaniei, republicata.

Art. 81 alin. 7 din Normele de aplicare ale OUG:
Verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se poate efectua numai in intervalul orar 8,00-11,00, 12:00-17:00, 18:00-20:00, prilej cu care se va incheia un proces-verbal semnat de membrii comisiei si de asigurat, conform modelului prevazut in anexa nr. 5.

Prin urmare, verificarea se face numai la cererea platitorilor de indemnizatii. Verificarea poate fi facuta incepand chiar din ziua in care ati anuntat starea de incapacitate temporara de munca, adica in termen de 24 de ore de la eliberarea certificatului de cm.

2. Sesizati Casa de asigurari de sanatate cu care medicul are incheiata conventie pentru eliberarea certificatelor de concediu medical. Sesizareai va cuprinde obligatoriu: denumirea angajatorului, datele de identificare ale acestuia, descrierea punctuala a cazurilor, copie a certificatelor de concediu medical care urmeaza a fi controlate, istoricul acordarii de concedii medicale angajatului in cauza, mentionarea realizarii stagiului de cotizare. Sesizarile anonime sau cele care nu cuprind datele si documentele precizate nu se iau in considerare si se claseaza.

3. In cazul in care se constata ca salariatul nu este acasa, nu i se a plati indemnizatia aferenta concediului medical ... în cazul in care se constată nerespectarea dispoziţiilor legale cu privire la eliberarea certificatelor medicale, Casa Judeţeana de Asigurări de Sănătate poate decide anularea certificatului medical ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical-desi salariata nu este bolnava florenta_22 florenta_22 Buna ziua, O salariata este in concediu medical de 4 saptamani si a zis ca va mai avea inca 2 saptamani \\"probabil\\".O colega de-a salariatei ne-a spus ca ... (vezi toată discuția)
Concediu medical canto canto buna ziua-ma intereseaza cum si cine trebuie sa faca plata concediilor medicale (ce procent din salariu si pe cate zile trebuie sa plateasca angajatorul si ... (vezi toată discuția)
Prevederi ri Dragos Stefan Dragos Stefan 1. Este posibil sa introducem in Regulamentul intern o prevedere privind obligativitatea anuntarii de catre salariat a concediului medical/starii de ... (vezi toată discuția)