avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... achizitie teren
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

achizitie teren

Buna ziua!

As fi interesata de achizitionarea unui teren in suprafata de 5-10 ari. Nu am mai cumparat niciodata si as avea nevoie de niste informatii.
Dilema mea este ca cumparatorul imi arata parcela de pamant care spune ca este a lui, dar cum pot fi eu sigura ca la notar cand mergem este vorba de tranzactionarea aceleiasi parcele? Ca la o casa e mai simplu, pe CF apare numarul casei, dar la un teren...
Ce acte ar mai trebui sa aiba proprietarul pentru un teren intravilan/extravilan.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: simona20cj , utilizator 16:07, 4 Februarie 2013
la notar cred cel care vinde trebuie sa aiba terenul intabulat cu schita cadastral cu tot. Apoi pe raza fiecarei comune sau oras trebuie sa existe la primarie un inginer sau o persoana care poate identifica in teren pe baza schtelor unde este terenul cu precizie.
Din cate stiu, in prezent nu se mai pot face tranzactii cu teren fara a fi cadastrul facut. In baza cadastrului, cei de la primarie pot identifica parcela pe teren. Au coordonate si repere pe schitele din cadastru, distante... Dar daca vreti sa nu fie vreun aranjament si dumneavoastra nu va puteti orienta in teren pe baza schitelor puteti plati un cadastrist al dumneavoastra cu care sa mergeti pe teren si sa va confirme daca ce vi s-a aratat este ce scrie in cadstru. Pe urma, la notar trebuie sa va asigurati ca nu se aduc alte schite cadastrale, caci notarul trece coordonatele si vecinatatile conform actelor ce i se dau.

In functie de scopul in care il achizitionati trebuie sa va mai asigurati ca nu e in zona cu restrictii de exploatare sau construire..poate vreti sa il treceti in intravilan sa construiti ceva si terenul e in zona inundabila si atunci dati banii degeaba pe el ori asteptati schimbari climatice importante...
Pentru verificare:
1. parcela extravilan: copie dupa titlu de proprietate si CI, mergeti la Primarie la inginerul topograf si il rugati sa va ajute la identificarea suprafetei de pamant pe care doriti sa o achizitionati. Primaria are harti, mai vechi sau mai noi, va uitati dupa vecini sa corespunda si sa fie aceiasi suprafata scrisa in titlu. Daca este intabulat terenul, cereti o copie dupa CF si schema planului cadastral.
2. parcela intravilan: verificati PUZ, PUG, suprafata, restrictii, utilitati (daca nu sunt, costul acestora).

De asemenea, intrebati daca stiu de existenta unui litigiu, de vecini, etc., verificati daca impozitul a fost achitat. Pentru linistea Dvs., solicitati o pozitie oficiala, in scris, din partea Primariei printr-o cerere, in dublu exemplar, depuneti cererea la Registratura, cu numar de inregistrare, un exemplar pentru ei, unul pentru Dvs.. Sa nu uitati sa mentionati adresa Dvs. pentru primirea raspunsului si nr. de mobil. Sunt obligati prin lege, ca in termen de 30 zile sa va raspunda.

Notarul confirma veridicitatea actelor, sub nici o forma nu va identifica localizarea certa a parcelei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Întãruºare teren hot77cmc hot77cmc Bine v-am regăsit. Am cumpărat recent un teren la care a fost facuta prima data cadastrul in anul 2003(atunci terenul a fost cumparat de cel de la care l-am ... (vezi toată discuția)
Achizitie teren fara schita SilverMountain SilverMountain Am achizitionat un teren urmand sa atasam schita la actul de c/v ulterior si acest lucru nu s-a mai produs. Stiind ca nici coordonatele topo nu sunt trecute in ... (vezi toată discuția)
Cadastru stefaniajohnston stefaniajohnston Buna ziua ma poate ajuta si pe mine cineva cu o probleme ?am cumparat un teren ,am platit avans jumatate din suma si vinzatorul trebuie sa faca extract de ... (vezi toată discuția)