avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale impozit pe locuinta
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

impozit pe locuinta

Am o casa construita in anii 1950, foarte darapanata, de circa 200 mp, intr-o zona centrala . Fiind din caramida platesc impozit calculat la suprafata , ca si cand ar fi o super-vila .
Exista o posibilitate de a plati impozit in functie de valoarea reala ? Se poate face o evaluare sau altceva ?



Cel mai recent răspuns: ilie.gheorghe66 , utilizator 21:49, 24 Februarie 2009
In zilele ce urmeaza vor aparea noi reglementari cu privire la impozitele pe case si terenuri.Ar fi bine sa mai asteptati sa vedeti ce noutati vor aduce si doar apoi sa va ganditi la o posibila reevaluare a casei.
Buna
Pana apar noile prevederi legale de care vorbeste eu.ro.lex care nu vor face altceva decat sa mareasca impozitul pe cladiri, va redau mai jos cateva repere functie de care platiti aceste impozite.
Conform art. 251 din Legea nr. 571/2003 - codul fiscal, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de impozitare la valoarea impozabilă a clădirii. Cota de impozitare este de 0,2% pentru clădirile situate în mediul urban şi de 0,1% pentru clădirile din mediul rural. Valoarea impozabilă a unei clădiri se determină prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a clădirii, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea corespunzătoare din tabelul prevazut de lege, tabel care a fost modificat de multe ori. De asemenea, impozitul rezultat se ajusteaza cu niste coeficienti stabiliti tot prin acest articol, totodata facandu-se si niste reduceri, functie de anul construirii.
Deci impozitul pe cladiri nu se plateste in functie de valoarea reala sau de piata a constructiei. Suprafata desfasurata a cladirii se inmluteste cu cu o valoare stabilita de lege.
In cazul dvs. impozitul este foarte mare si din cauza ca imobilele sunt situate central. Ori impozitul se stabileste si in functie de rangul atribuit unei localităţi prin lege, precum si de zona din cadrul localităţii, zone care sunt stabilite de consiliul local prin hotarare în funcţie de poziţia terenului faţă de centrul localităţii, de reţelele edilitare, precum şi de alte elemente specifice fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, conform documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism, registrelor agricole, evidenţelor specifice cadastrului imobiliar-edilitar sau altor evidenţe agricole sau cadastrale care pot afecta valoarea terenului.
Impozitul pe teren se calculeaza conformart. 258 din codului fiscal si nu tine cont de valoarea de piata a terenului. Ca si impozitul pe cladiri se calculeaza in functie de suprafata, rangul localităţii în care este amplasat, zona şi/sau categoria de folosinţă a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local, precum si coeficientul de corecţie prevazut de lege.
Prin urmare, chiar daca faceti o evaluare sau altceva similar, impozitul pe cladire si teren nu va va fi calculat functie de valoarea rezultata din acestea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilirea zonelor de incadrare la impozit pentru comune cristinaptudor cristinaptudor Buna ziua , va rog sa-mi spuneti daca stiti cum stabileste consiliul local al unei comune zonele in functie de care calculeaza impozitul pe padure. Am o padure ... (vezi toată discuția)
Impozit pe locuinta (apartament) sorineldobre sorineldobre \"Valoarea impozabilă a clădirii se determină prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea ... (vezi toată discuția)
Rog urgent raspuns impozit cladire si teren 2013 mari_vio mari_vio Buna ziua.Am si eu urmatoarea intrebare: Am o casa la curte construita pe o suprafata de 220 mp si are p+1+m situata la periferia orasului Magurele ... (vezi toată discuția)