Am si eu o problema:
Sunt divortata de cativa ani. Tatal a platit pana acum pensie alimentara in bani,
conform hotararii de divort definitive si irevocabile. Datorita comportamentul sau violent, copiii plang si ma roaga sa nu-i mai pun sa mearga la el. Sunt amenintati intr-una cu bataia, efectiv 'urla' la ei, eu fiind martora prin telefon, cand ei erau in vizita la el. Sunt pusi sa aiba grija de noul lui copil de 1 an desi ei sunt inca mici 10-11 ani si daca nu se 'achita de datorie' in timp ce 'tati intra la dus cate o ora cu noua sotie', acestia sunt amenintati si chiar bruscati de noua sotie. Am incercat sa ii comunic ca are o problema cu copiii si mi-a replicat ca 'nu e treaba mea cum isi educa el copiii'. Acum, pentru ca, copiii nu mai vor sa il viziteze, inloc sa incerce sa-si schimbe comportamentul fata de ei, spune ca va cere 'plata pensiei alimentare in natura', ca mijloc de sicanare desigur, deoarece noi nu avem o relatie apropiata in legatura cu cresterea copiilor inca de la inceputul divortului. Poate cere asa ceva acum si cum pot sa combat aceasta cerere?
Codul civil spune ca: obligatia de intretinere se poate executa si in natura prin asigurarea celor necesare traiului , si dupa caz a cheltuielilor pentru invatatura si pregatire profesionala. Doar daca obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta dispune exercitarea ei prin plata unei pensii de intretinere stabilita in bani.
Insa, odata stabilita in bani - cum este cazul dv - ar trebui sa existe motive serioase ca instanta sa admite o cerere de executare in natura a obligatiei de intretinere.
Si ... dv. va trimiteti copii sa-si viziteze un astfel de "tata" doar pentru ca acesta sa plateasca pensia de intretinere, stiind ce fel de comportament are fata de ei, si reticenta lor fata de el?Exista alte metode de a-l constrange sa isi achite obligatiile!
Plata pensei alimentare se face exclusiv in bani, si raportat la venituri, mai mult probabil aveti si o hotarare judecatoreasca care sa stauteze acest lucru, iar in cazul in care nu va dorii plata acesteia se pot face demersuri judiciare pentru respectarea acestora.
În ceea ce priveste atitudinea fata de copii, puteti sesiza atat instanta pentru a reorganiza programul de vizită si a-l modifica in sensul intresului superior al minorilor.
Din pacate atitudinea imatura si nelalocului ei a multor parinti afecteaza in mod rau copii, care din asemenea cazue sufera inutil.
Noul Cod civil prevede si posibilitatea executarii in natura a pensiei de intretinere - art. 530 Cod civil, insa odata stabilita in bani (prin hot. judec.), mi-e greu sa cred ca vreo instanta va schimba aceasta modalitate de executare.
Asta cu plata pensie alimentare exclusiv in bani era inainte de intrarea in vigoare a noului cod.
Cateva solutii de prin tara:
T: 12/12/2011 Admite cererea
Solutie: Admite acţiunea civilă ..... Obligă pârâtul reclamant să plătească reclamantei pârâte pensie de întreţinere lunară în favoarea minorei în cuantum de 360 lei, din care 110 lei în natură, începând cu data de 12.12.2011 şi până la majorat. .....
Alt dosar
T: 20/03/2012 Admite cererea
Solutie: Admite acţiunea. Desface căsătoria. Obligă pârâtul să presteze întreţinere minorilor în natură
@alv84
Va multumesc pentru raspuns!
Nu i-am obligat sa il viziteze daca ei nu doresc acest lucru, am incercat pentru buna lor dezvoltare sa mediez lucrurile intre ei si tatal lor.