avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie dupa CCC

Buna ziua!!
In prezent sunt in concediu pt cresterea copilului.. iu iunie bebe implineste un an si trebuie sa ma intorc la serviciu.. eu nu sunt casatorita cu tatal copilului dar locuim impreuna.. Am cateva intrebari si sper sa gasesc raspunsul aici. In cazul nostru (parinti necasatoriti) tatal este obligat sa isi ia concediu o luna ptr cresterea copilului?? Poate sa renunte la acest concediu?? Pentru a beneficia de stimulentul de insertie eu trebuie sa ma intorc la munca inainte sa implineasca bebe 11 luni??? Fiind necasatoriti, nu pot beneficia eu de 12 luni de concediu??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:38, 21 Mai 2013
1. - Daca pe certificatul de nastere a copilului este trecut numele tatalui atunci acesta trebuie sa intre si el cel putin o luna in CCC.
- Daca tatal refuza atunci se scurteaza CCC luat de dvs. cu o luna.

2. - Daca ati optat pentru CCC pana la 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an.
- Daca tatal nu ia acea luna de CCC atunci dvs. va trebui sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni.
Multumesc..Am citit pe situl Qbebe un artiol referitor la aceasta problema si sunt putin derutata din cauza paragrafului pe care l-am scris cu bold:
""Daca tatal nu va solicita CCC, mama va fi obligata sa revina la serviciu cu o luna mai devreme de expirarea propriu-zisa a concediului, deci inainte de implinirea varstei de 1 an, respectiv 2 ani a copilului, in functie de concediul pentru care a optat. Sau, daca nu revine la serviciu, va pierde indemnizatia pe o luna.
Aceste prevederi nu se aplica insa familiilor monoparentale (un singur parinte) si nici celor care traiesc in concubinaj.""
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2013
medeeam78, utilizator
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art.4.1
...
(3) In cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.
...

3. In cazul dvs. copilul are tata (si care locuieste si cu dvs. si copilul) asa ca nu se aplica ce ati citit dvs.

4. Daca tatal nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci veti beneficia dvs. de tot CCC.

5. Puteti sa puneti intrebarea (pe e-mail) si la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
Multumesc mult pentru raspunsul dumneavoastra...
Buna seara,
Sunt in concediu de crestere copil, in cazul in care ma angajez cu sfert de norma inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului, beneficiez de stimulentul de insertie pana la 2 ani?
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie bianca_tm bianca_tm Buna ziua! Am optat pentru stimulentul de insertie din momentul de cand am inceput lucru, mai exact dupa 10 luni si 3 saptamani de concediu de ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie sinziasofiei sinziasofiei Buna ziua, am nascut pe 28.02.2013 si am intrat in ccc pe 14.04.2013 am optat pentru 1 an de zile.intrebarea este cand trebuie sa ma reangajez ca sa primesc ... (vezi toată discuția)
Ccc obligatoriu pentru tata o luna ramiha ramiha Buna ziua, am si eu nevoie de un raspuns din partea dvs. Dupa nastere vreau sa intru in CCC pentru an. Am inteles ca pentru copiii nascuti dupa 1 martie ... (vezi toată discuția)