avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Fonduri publice, legea nr. 350/2005
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Fonduri publice, legea nr. 350/2005

Sunt presedintele unei asociatii, cu drept de organizare evenimente, specificat in statut. Doresc sa aflu daca un consiliu local este obligat sa organizeze concurs pentru distribuirea fondurilor publice conform legii nr. 350/2005?
Am intocmit un dosar de cerere de finantare nerambursabila, pentru un eveniment din comuna respectiva si l-am depus la consiliul local. Primarul mi-a spus ca nu avem nici o sansa, banii vor fi folositi pentru alt program, organizat de primarie. Intreb eu, este legal ceea ce fac? Nu trebuie macar sa ofera o sansa pentru ONG-uri prin publicarea unui concurs pentru banii respectivi? Pana la urma deaceea exista ONG-uri ca sa poate prelua diferite sarcini de la institutiile statului, nu? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 10:13, 1 Februarie 2013
Pentru inceput trebuie sa va spun ca mai intai consiliul local trebuie sa aloce banii respectiv prin bugetul local pentru acest domeniu al activitatilor derulate de asociatii si fundatii. Apoi trebuie sa stabileasca obiectivele pe fiecare an. Si ca ei, consilierii sa hotarasca ca vor acorda bani in domeniul social si cultural sau in domeniul mediului si sportiv, de exemplu.
Odata ce au hotarat domeniile, se anunta public procedura de organizare a selectiei asociatiilor si fundatiilor prin depunere de cereri de finantare, asa cum spuneti.
Banuiala mea e ca va evita sa aloce banii pentru aceasta lege si o sa faca finantari directe.
Se practica, cu toate ca asta e o bila neagra privind transparenta cheltuielii banilor la nivel local.
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2013
george-neagu, moderator
Multumesc pentru raspuns. In acest caz se poate face ceva ca macar in anii urmatori sa procedeze conform legii? Spuneti "bila neagra", adica nu chiar legal? Intrebarea mea este: consiliul local conform legii este OBLIGAT SAU NU sa organizeze concurs pentru alocarea fondurilor publice. Stiu ca acest consiliu local despre care vorbesc, acorda bani pentru domeniul social si cultural doar ca nu stiu daca a decis alocarea acestora pentru activitatil derulate de asociatii si fundatii.
Nu e chiar incalcare a legii pentru ca legea nu ii obliga sa aloce bani in bugetul local pentru ong-uri ci doar ii obliga ca, daca aloca bani pentru ong-uri sa urmeze prevederile din legea 350/2005. Aici e rolul ong-urilor din localitate ca prin activitatile lor sa-si dovedeasca utilitatea si sa-i convinga pe cei din administratia locala ca pot prelua o parte din atributiile administratiei. Caci de fapt cam asta fac ong-urile din diferite domenii, in acest caz fac ceva ce administratia locala din diferite motive nu poate sa faca.
Puteti depune cerere pe legea 544 privind accesul la informatiile de interes public prin care solicitati sa va comunice suma alocata in proiectul de buget pentru anul 2013 pentru activitati nonprofit de interes general.
Mai puteti, in calitate de ong interesat, sa participati la sedinta consiliului local de aprobare a bugetului local. La fel puteti face lobby pe langa consilierii locali si primar.
Incercati ca periodic sa-l invitati pe primar pe la alte activitati ale ong-ului pentru a-i dovedi seriozitatea membrilor si activitatilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare fonduri nerambursabile asociatii si fundatii ContSters240394 ContSters240394 Buna. In ce conditii se poate acorda sprijin financiar de catre primarie unor asociatii si fundatii(cluburi sportive, asociatii culturale)?Prin hotarare de ... (vezi toată discuția)
Obtinere de fonduri nerambursabile PV2010 PV2010 Avem o asociație nonprofit cu care dorim să obținem fonduri nerambursabile din bugetul consiliului local pt. organizarea unei întâlniri a fiilor ... (vezi toată discuția)
Finantare activitati sportive, culturale, culte religioase martin77 martin77 In ce conditii se poate sustine o asociatie sportiva, culturala sau biserica de catre o primarie?Este obligatoriu sa se mearga pe prevederile Legii 350/ 2005 ... (vezi toată discuția)