avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... avocatii pot incheia contracte de vanzare-cumparare ca ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

avocatii pot incheia contracte de vanzare-cumparare ca si notarii

care este legea (actul normativ) care prevede ca avocatii pot incheia contracte de vanzare-cumparare.Este valabil doar pentru constructii, sau si pentru terenuri? Este necesara legalizarea ulterioara la notar a contractului incheiat in fata avocatului? Va rog, daca poate cineva, sa-mi spuna temeiul legal.
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 13:02, 13 Februarie 2009
OUG 210/2008

3. Dupa articolul 10 se introduce un nou articol, articolul 101, cu urmatorul cuprins:
"Art. 101. - Locuintele si unitatile individuale pot fi instrainate si dobandite prin acte juridice intre vii, incheiate in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute. Dreptul de proprietate comuna, fortata si perpetua asupra partilor comune ale unui imobil se valorifica numai impreuna cu dreptul de proprietate exclusiva care poarta asupra acestuia sau a unei parti determinate din acesta.


De unde rezultă că o casă s-ar putea vinde prin înscris sub semnătură privată? Distinge legea, din acest punct de vedere, între locuinţa individuală şi apartamentul dintr-un condominiu? Nu cred.

A, dacă vorbim despre alte construcţii, care nu au destinaţia de locuinţă, e altceva. Deşi mi se pare aberant. Un complex comercial (tot construcţie, nu?) poate fi vîndut prin înscris sub semnătură privată, iar o casă nu. E fără sens.


PS Care text de lege autorizează consilierul juridic să dea o încheiere de certificare asupra unui contract, altul decît cel încheiat de persoana juridică la care este angajat?

Ultima modificare: Vineri, 13 Februarie 2009
themis, utilizator
Am precizat deja, constructia respectiva sa nu se incadreze in defitia data de legea locuintei. Domnule coleg, afirmati cumva ca nu se poate vinde un imobil- constructie, cu destinatie din act de proprietate-depozit marfa, fara un act incheiat in forma autentica? In cazul asta va aflati intr-o evidenta eroare de drept.

ps. - unde am afirmat eu ca nu este un act incheiat de consilierul juridic pentru persoana juridica angajat? Nu faceti presupurei stimate coleg, in drept nu se fac presupuneri.
Nu am afirmat aşa ceva. Dimpotrivă, citez:


themis a scris:

A, dacă vorbim despre alte construcţii, care nu au destinaţia de locuinţă, e altceva. Deşi mi se pare aberant. Un complex comercial (tot construcţie, nu?) poate fi vîndut prin înscris sub semnătură privată, iar o casă nu. E fără sens.

Am inteles.Concluzia-avocatii nu pot incheia contracte de vanzare-cumparare pentru constructii-case de locuit, care sa aiba aceeasi eficacitate juridica pe care o au cele incheiate la notar, mai exact, acel contract, incheiat de avocat, nu constituie just titlu, nefiind considerat un act autentificat, nu?
Poate fi considerat un antecontract de vanzare-cumparare. In baza lui il puteti notifica pe vanzator sa se prezinte la notar pentru a incheia un cvc in forma autentica si sa il actionati in inastanta pentru a-l obliga instanta sa incheie o vanzare in forma autentica. Cu un astfel de act nu va puteti intabula in cartea funciara dreptul de proprietate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament prin avocat sau notar ? marius.m marius.m Cum sa cumpar un apartament, prin avocat sau prin notar ? Am stabilit ca eu platesc taxele \'notariale\'. S-ar parea ca vanzarea facuta prin avocat este mult ... (vezi toată discuția)
Contractul de vanzare cumparare poate fi facut de catre avocat??? marachi marachi Am si eu o intrebare: in ce masura un act de vanzare cumparare poate fi facut doar de avocat fara implicarea notarului? Cat de valabil este acel contract? (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare atestat de avocat sau autentificat de notar? PAS22 PAS22 Pentru vanzarea-cumpararea doar a unui garaj (constructie provizorie)al carui teren apartine primariei, este obligatorie incheierea contractului in forma ... (vezi toată discuția)