avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... FOND DE RULMENT
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

FOND DE RULMENT

Suma cu care se majoreaza fondul de rulment se poate penaliza in cazul in care nu este platita in decurs de 9 luni de la afisare ?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 22:58, 31 Ianuarie 2013
In temeiul disp art 49 din L nr 230/2007
penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata

Legal ,se impune ca la momentul hotararii majorarii fondului de rulment ,sa se dispuna si masurile eventual sanctionatorii in cazul nerespectarii termenului,respectiv aplicarea de penalitati - care se realizeaza in cazul tuturor sumelor cu titlu de restanta pe lista de intretinere
In Legea nr. 230 din 2007 avem:



Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.



Deci, asociatia de proprietari are posibilitatea constituirii unui fond de penalitati. Scopul acestuia este de a acoperi, in primul rand, penalitatile primite de la furnizori care au cauza in intarzierea platilor din partea proprietarilor, inclusiv a fondului de rulment.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari fond rulment mipa mipa Buna seara,Rog a mi se comunica in baza carui articol de lege administratorul de bloc are dreptul de a percepe penalizari la o suplimentare de fond rulment ... (vezi toată discuția)
Penalizare aplicata la neplata majorarii fondului de rulment lucylucy lucylucy Suma ce reprezinta majorarea fondului de rulment neplatita in cursul anului in care a fost afisata se poate penaliza conform art.49 din Legea 230 ... (vezi toată discuția)
Penalizari la fondul de rulment dututironeac dututironeac As. de propietari ,cand intocmeste si afiseaza lista cheltuieli intretinere,stabileste un total chelt.pentru luna respectiva.Dupa care urmeaza rubrica fond de ... (vezi toată discuția)