avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Canalizare bloc- de la iesirea din bloc si pana la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Canalizare bloc- de la iesirea din bloc si pana la strada

Buna seara , as dori sa va inreb cui apartine canalizarea blocului, partea cuprinsa de la iesirea din bloc si pana la racordul din strada.
Ma refer la faptul ca e veche , se infunda des si dorim sa o schimbam.Este exclusiv datoria si cheltuiala asociatiei de proprietari sau putem sa obtinem ceva si de la RAJAC 9 Cluj-Napoca.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 16:27, 13 Februarie 2009
Puteti face un parteneriat sau o intelegere cu ei si va fi mai usor.Teoretic portiunea de conducta indicata le apartine lor.Tot teoretic, ei ar trebui sa o repare.
succes.
multumesc, o sa trec luni pe la ei sa vad ce pareer au.
cele bune
Nu vreau sa incurc si mai rau problemele, dar mai recent am avut o problema la bloc cu infundatul si mi s-a spus clar de cei de la Apa Novo cand am sunat, daca este infundat canalul colector este treaba noastra sa desfundam si sa reparam, daca nu este treaba dvs si trebuie sa chemati o firma de specialitate sa va ajute, adica de la bloc pana la canalul colector apartine asociatiei!
Spre exemplu unde locuiesc distanta de la bloc pana la canalul colector este de maxim 8 metrii.
Asa cum spune "rekul05" , blocul are la o distanta relativ mica un camin colector in care se descarca doua conducte: prima este o o coducta situata cam la inaltimea de 0,8 m care colecteaza in mod obisnuit din conductele de canalizare a apartamentelor cu diametrul de 110 mm si o a doua conducta, aflata chiar la partea de jos a caminului, are un diametru mai mare, cam 150mm si face legatura cu partea cea mai de jos a subsolului blocului, denumita popular 'basha" si colecteaza pierderile accidentale din subsol.
Bun, acest camin are si o plecare, de obicei o conducta din beton, diametrul este peste 200mm - functie de cate blocuri/scari descarca in caminul stadal propriu-zis.
Deci Florin, scoateti capacele la cele doua camine (vezi ca cel stadal este f. greu, trebuie folosit un tarnacop) si vezi care este infundat. Daca stradalul functioneaza normal, este treba proprietarilor sa-si rezolvea desfundarea conductei de la subsol la primul camin, aceasta presupunand multa mizerie la subsol. Oricum, acum cei de la firma distribuitoare de apa -canal au doua posibilitati de desfundare:
- una mecanica cu furtun ce functioneaza pe principiul jetului reactiv (pres. >1000 barr) si este putin mai scumpa, aprox. 400 lei, la noi;
- una manuala, adica vine un nene sau doi, introduc pe conducta un "rac", invart, agata, curata si rezolva treaba, ceva mai ieftin, dar curatarea nu este la fel de eficienta ca la curatarea cu jet de inalta presiune;

Daca ati constatat ca infundarea este in portiunea blocului si zici ca se repeta cam des, cred ca pana la urma va trebui sa sapati un sant si sa inlocuiti conducta. Acum in comert se gasesc materiale net superioare calitativ fata de ce aveati pana acum. Aveti grija ca daca aveti copaci in zona, este necesar sa debarasati radacinile care pot crea mare deranj tevilor(le ridica, formeaza contrapanta, uneori chiar sfarma conductele.
Spor la treaba!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condominiu mihailovin27 mihailovin27 Buna ziua, va rog frumos sa ma lamuriti cu un aspect legat de condominiu. De curand s-a infundat iar conducta de canalizare comuna , s-a facut sedinta cu ... (vezi toată discuția)
Cine raspunde de caminele de canalizare?? iulian odob iulian odob Buna seara. Ma poate ajuta si pe mine cineva?? Am probleme cu societatea de distributie a apei . Am citeva canale de scurgere (apa uzata) care acea societate ... (vezi toată discuția)
Raspunderea administratorului ContSters195112 ContSters195112 buna ziua, am si eu o problema foarte grava. am fost intr-un concediu de cateva zile iar cand am revenit cu sotul acasa m-am trezit cu casa inundata cu apa ... (vezi toată discuția)