avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Raspunderea administratorului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Raspunderea administratorului

buna ziua,
am si eu o problema foarte grava.
am fost intr-un concediu de cateva zile iar cand am revenit cu sotul acasa m-am trezit cu casa inundata cu apa venita din canalizare.
cu o zi inainte de intoarcerea noastra acasa s-a infundat canalizarea, conducta principala iar apa a inceput sa iasa in apartamentele de la parterul blocului.
vecinii au sunat la urgente apa si canal iar acestia au venit dupa 4 ore. in acest timp alti vecini s-au mobilizat si au inceput sa desfunde canalul. in tot acest timp administratorul blocului nu putea fi contactat avand telefonul inchis, iar presedintele de bloc a afirmat ca el nu are ce face.
in seara zilei in care am revenit acasa am constat ca tot parchetul meu era inundat, sub el aveam mai mult de 4 cm de apa, mobila deja incepea sa imi crape, nu mai aveam curent electric iar toate covoarele erau imbibate de apa. in seara acelei zilei dupa ora 9 am reusit sa luam legatura cu administratorul care mi-a spus ca e vina noastra pentru tot ce s-a intamplat.
tot de la el am aflat ca in cursul saptamanii precedente acestei catastrofe, a fost chemat un echipaj de la regia de apa si canal care a efectuat lucrari de desfundare si mentenanta, dar dansul nu a putut fi de fata la aceste lucrari. mai mult presedintele de bloc nici nu stia de astfel de lucrari. contactat telefonic de echipajul de la apa si canal administratorul nu a vrut sa se deplaseze la fata locului sa constate daca s-a facut ceva si nici sa preia lucrarea, le-a spus muncitorilor "sa vorbeasca cu cineva de pe langa bloc".
intrebarea mea e ce as putea face impotriva celor doi, administrator si presedinte de bloc, pentru a-mi atenua din prejudiciu. noi la momentul de fata ne-am mutat la prieteni pentru ca tot ce era in casa a fost inundat, parchetul a fost scos din casa iar acum asteptam sa putem incepe renovarea totala a casei noastre.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:31, 12 Iunie 2013
nimic impotriva lor. exista o chestiune care va ajuta. se cheama asigurare obligatorie a locuintei.
Doamna, presupunand ca administratorul ar fi fost de fata si ar fi ajutat impreuna cu ceilalti vecini la desfundarea canalizarii, credeti ca ati fi avut pagube mai mici?
Va inteleg necazul, dar dv. vreti sa va scoateti paguba, invocand prezenta administratorului sau a presedintelui la supervizarea lucrarilor de desfundare, ceea ce nu are temei.

In urma cu o saptamana, cei de la canalizare au venit si au desfundat ce apartinea de furnizorul de apa-canal, dar mai exista conducte de evacuare si canal care sunt si ale blocului. Pe acestea furnizorul nu vi le desfunda.
De vina, in acest caz, nu sunt nici administratorul, nici presedintele pentru ca nu ei arunca pe aceste conducte tot felul de nenorociri care infunda conductele de evacuare, ci vecinii dv. necivilizati. Ca sa va lamuriti, stati o data langa cei care desfunda sa vedeti ce scot de-acolo, din acele conducte si canale si o sa va cruciti.

Ce se poate face pentru a se evita paguba, dar si in caz de paguba pentru a o diminua cat mai mult:
- sugerati-i administratorului sa desfaca capacele de la conductele de evacuare din subsol, astfel incat atunci cand se infunda, mizeria sa curga in subsol, nu in casele oamenilor, se poate vedea in timp util, se poate interveni cu sarpele si se poate spala subsolul. Nu toata lumea stie asta sau nu o face, dar se evita multe nenorociri in apartamente.
- angajati-va un gospodar al blocului, un pensionar care sta pe-acasa mai mult si care pentru cativa lei sa tina sub supraveghere subsolul, zilnic.
- faceti-va asigurare facultativa cu ajutorul careia cel putin va scoateti din paguba.
am citit in legea 270 ca administratorul raspunde contraventional pentru neindeplinirea corespunzatoare a atributiilor ce ii revin. unde trebuie depusa plangerea impotriva lui?
La presedintele asociatiei, apoi, daca sunteti nemultumita de raspuns, la primarie - biroul de relatii cu asociatiile de proprietari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condominiu mihailovin27 mihailovin27 Buna ziua, va rog frumos sa ma lamuriti cu un aspect legat de condominiu. De curand s-a infundat iar conducta de canalizare comuna , s-a facut sedinta cu ... (vezi toată discuția)
Reparatii la instalatia de canalizare din subsolul blocului marinsandu marinsandu Buna seara! Va rog sa ma scuzati daca sunt prea insistent cu problemele pe care le ridic ,dar traiesc intr-o comunitate imposibila, nu din cauza neajunsurilor ... (vezi toată discuția)
Imi iese wc-ul in casa! ralucarrie ralucarrie Buna ziua!Am si eu o problema grava,stau la bloc si din data de 12 noiembrie 2011mi se infunda canalul de scurgere principal,imi iese in casa toata ... (vezi toată discuția)