Buna seara.Din 13 noiembrie 2012 pana pe 13 februarie 2013 am avut concediu medical.Certificatele le-am inmanat angajatorului imediat ce le-am primit si eu.Pe data de 14 februarie cand trebuia sa ma intorc la servici,angajatorul m-a dat in concediu fara plata.Acum s-a inchis sediul unde lucram si urmeaza o concediere,iar angajatorul m-a chemat sa predau cheile si sa semnez actele.Eu am refuzat sa semnez pana nu primesc banii pe concediul medical si pe perioada lucrata1-13 noiembrie(bani care nici acum nu i-am primit).Raspunsul angajatorului a fost ca in momentul in care o sa primeasca banii de la Casa de Sanatate (din cate a spus posibil si peste 6 luni-1 an) atunci o sa mi dea.Ca pana atunci nu o sa vad nici un ban din partea lor.Este corect?Trebuie sa astept pana primesc ei banii de la casa de sanatate sau acei bani pe concediu medical trebuie sa mi dea ei si dupa aceea sa-i recupereze de la casa de sanatate?multumesc
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
… Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
... Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
... Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.
2. Asadar:
- nu este corect cum procedeaza angajatorul, el trebuie sa plateasca indemnizatia pentru concediu medical si apoi va recupera banii de la Casa de Sanatate;
- sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical;
- daca nici asa nu se rezolva il actionati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul (fiind litigiu de munca nu platiti taxe).
Multumesc frumos pentru raspunsul rapid si prompt.Mi-ati fost de mare ajutor!Sper sa nu fie nevoie de reclamatii sau judecata,dar daca nu o sa existe intelegere din partea angajatorului nu o sa am de ales si o sa recurg si la reclamatii.Dar in legatura cu actele care vroia sa le semnez....ce sa fac?Sa le semnez?Sau sa astept sa imi inmaneze banii si in acel moment sa le semnez(cred ca au legatura cu incetarea contractului de munca).Multumesc
1. Nu poate sa va dea in concediu fara plata decat daca faceti dvs. o cerere in acest sens.
2. Daca o face angajatorul, unilateral, faceti urgent o sesizare la ITM.
3. - Normal si legal ar fi sa va concedieze prin desfiintarea postului (art.65 din Codul muncii) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta trebuie sa va acorde preavizul prevazut in CIM (minimum 20 de zile lucratoare), timp in care veti fi platit, si apoi sa emita decizia de concediere.
- Daca nu face asa faceti sesizare tot la ITM.
concediul fara plata l-am semnat pe 14 ianuarie pentru ca mi-a spus ca pana la 1 februarie nu deschidea unitatea,iar la 1 februarie m-a anuntat ca inchide postul de lucru.Se pare ca m-a pacalit.Greseala mea.Mai am o intrebare stiti cumva cat ar trebui sa primesc pe concediul medical?Am avut din 13 noiembrie-8 decembrie,apoi 10 decembrie-12 ianuarie.multumesc
Indemnizatia pentru concediu medical se calculeaza avand ca baza de calcul veniturile brute din cele 6 luni care preced luna intrarii in concediu medical.