avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... deschiderea succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

deschiderea succesiunii

Buna ziua,

Va rog mult de tot, daca se poate sa ma ajutati intr-o problema. Tatal meu(decedat acum 2 ani)a lasat un testament scris de mana prin care imi lasa un apartament de 2 camere, cel in care a si locuit pana in momentul decesului la 90 ani. L-am intretinut, l-am ingrijit si am facut numeroase investitii in apartamentul in cauza. Nu am deschis pana acum succesiunea la nici un notariat. Mai am un frate care este si cetatean italian, plecat de >35 ani din tara si care in urma divortului dintre parintii nostri(acum 40 ani) nu a mai dorit sa stie nimic de tatal lui. De mai bine de 30 ani nici nu a venit macar in Romania. Desi stiam ca am un frate, nu am vrut sa il chinui pe batran cu contract de vanzare cumparare pe apt, crezand ca din moment ce nu a dorit macar sa ii trimita o felicitare in 35 ani, nu va avea pretentii la nimic. Surpriza a fost ca la 2 luni dupa deces, fratele a venit brusc in tara cerandu-si drepturile. Va rog tare mult sa imi spuneti ce pot face pentru a obtine ceea ce a dorit tatal meu, avand in vedere ca detin acest testament scris de mana si ca fratele meu nu are dpv moral nici un drept(nu a avut nici o contributie materiala sau umana la situatia batranului si batranul a dorit ca acesta sa nu primeasca nimic). Exista martori care pot atesta cum l-am ingrijit, care stiu ca fratele nu a venit in tara in 30 ani, dar nu stiu cum este mai bine sa procedez. Daca deschid succesiunea trebuie sa declar ca am un frate, numele etc?Daca ajungem in instanta care sunt sansele de reusita?
Cel mai recent răspuns: Catalin Mihalache , Avocat 23:03, 12 Februarie 2009
chiar daca din punct de vedere moral dvs considerati ca fratele dvs nu are nici un drept , dpdv juridic ar avea dreptul la o parte din acest apartament in calitate de mostenitor rezervatar daca a acceptat in termenul de sase luni de la deces mostenirea tatalui printr-un act . Ce aveti de facut este tocmai ceea ce ati evitat sa faceti adica sa deschideti procedura succesorala. Pentru ca testamentul olograf sa fie valabil trebuie sa indeplineasca anumite conditii . Ar trebui sa va adresati unui avocat sau notar.
Fratele dvs. este mostenitor rezervatar si are o vocatie succesorala generala fiind succesor care intra in clasa I de mostenitori.

Astfel, 2 frati, descendenti din clasa I de mostenitori au impreuna o rezerva succesorala de 2/3 din intregul mostenirii. In concret, fiecare are o rezerva succesorala de 1/3 din mostenire.

Prin urmare, daca prin testament va instituit pe dvs. legatar universal (adica cel care urmeaza sa fie proprietar al bunurilor lasate prin testament, cum e in cazul dvs.) fratele dvs. va putea sa solicite reductiunea liberalitatilor excesive, deoarece ii este incalcata rezerva succesorala de 1/3 .

In aceste conditiil, fratele dvs. va veni la mostenire putand solicita cota de 1/3 din mostenire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de donatie kerekeshermina kerekeshermina Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)
Va rog un raspuns legat de tesament simi79 simi79 Buna ziua doresc sa ma lamuriti sunt necasatorita detin un apartament cumparat de mine si sunt si coproprietar la alt apartament rezultat din mostenirea ... (vezi toată discuția)
Drepturile asupra unui testament in care sunt implicati si alti membrii ai familiei ContSters215993 ContSters215993 Problema mea este urmatoarea: am grija de o batranica a carui sot a murit in urma cu 15 ani. Aceasta doreste ca dupa moartea dumneaei apartamentul sa-mi revina ... (vezi toată discuția)