Va rog sa-mi spuneti daca din cele 126 zile de concediu sunt obligatorii doar 42 dupa nastere.
Ma intereseaza sa beneficiez cat mai putin de acest concediu pentru ca am salariul foarte mic pe contractul de munca si as vrea sa intru direct pe indemnizatie.
Va redau mai jos textele de legea care prevad durata minima obligatorie a concediului postnatal :
Art. 16 din OUG nr.96/2003 : Pentru protecţia sănătăţii lor şi a copilului lor, după naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, în condiţiile prevăzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lăuzie stabilit prin Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.
Art.24 din OUG nr.158/2005 :
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar
concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea
medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
......
Postnatal
LIVIA RIBIGAN
buna ziua
as dori sa stiu daca ma pot obliga sa nu efectuez toate cele 126 zile de concediu pre si postnatal.sunt insarcinata in 37 sapt si voi face cam 65 ... (vezi toată discuția)