avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate

Buna ziua ,

Va rog sa-mi spuneti daca din cele 126 zile de concediu sunt obligatorii doar 42 dupa nastere.
Ma intereseaza sa beneficiez cat mai putin de acest concediu pentru ca am salariul foarte mic pe contractul de munca si as vrea sa intru direct pe indemnizatie.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:19, 2 Februarie 2013
Va redau mai jos textele de legea care prevad durata minima obligatorie a concediului postnatal :

Art. 16 din OUG nr.96/2003 : Pentru protecţia sănătăţii lor şi a copilului lor, după naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, în condiţiile prevăzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lăuzie stabilit prin Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.

Art.24 din OUG nr.158/2005 :
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar
concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea
medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
......
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Februarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
De altfel indemnizatia pentru CCC nu se acorda mai repede decat incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu sarcina si lauzie oanabitta oanabitta Buna ziua am citit undeva astfel concediu de sarcina este de 63 zile calendaristice si 63 de zile cel de lauzie . Ce ma intereseaza pe mine daca pot acumula ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc peste 2 saptamani. Ma simt bine si doresc sa merg la serviciu cat mai mult. Sunt obligata sa iau concediu ... (vezi toată discuția)
Postnatal LIVIA RIBIGAN LIVIA RIBIGAN buna ziua as dori sa stiu daca ma pot obliga sa nu efectuez toate cele 126 zile de concediu pre si postnatal.sunt insarcinata in 37 sapt si voi face cam 65 ... (vezi toată discuția)