avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Probleme recuperare pensie alimentara
Discuție deschisă în Executare silită

Probleme recuperare pensie alimentara

Instanta de apel a stabilit pentru copilul meu o pensie alimentara in suma fixa, incepand cu ianuarie 2011 si pana la majorat.
Debitorul nu a platit deloc pana in ianuarie 2012, iar din ianuarie 2012 si pana in prezent plateste doar o parte din suma stabilita.
Mentionez ca debitorul este angajat iar adeverinta cu veniturile sale este depusa la dosarul de stabilire a pensiei. Instanta nu a stabilit din oficiu poprirea pe venituri, astfel ca am apelat la un BEJ, pentru recuperarea sumelor in intregime (pensiile neplatite si diferenta din cele platite partial).
Debitorul a fost somat, dar a contestat executarea silita, prin "opozitie la distribuirea sumelor poprite din conturi", afirmand ca el a platit aceste sume, chiar mai mult.
In acest sens, a depus niste extrase de cont cu sume trimise anterior datei de la care instanta a stabilit plata pensiei, sume trimise la interval de 3-4 luni, in cuantumuri diferite.
Pe langa acestea, a depus si extrasele prin care arata ca a platit pensia exact in suma si perioada pentru care am si eu depuse documente (din care reiese clar ca a depus dupa un an si in sume mai mici).
De asemenea, a depus cateva bonuri de casa, din care reiese ca a cumparat cateva produse electronice, de care nu cunosc si mai ales copilul nu are cunostinta.
In ce masura are sanse sa opreasca executarea, sau mai bine zis, am vreo sansa de a recupera banii copilului meu?
Cel mai recent răspuns: AlexStoica , utilizator 17:13, 14 Februarie 2013
Da, aveti sanse. Nu se poate folosi de ce a platit sau nu inainte de data stabilita de instanta. Faptul ca a depus niste bonuri privind unele obiecte, nu inseamna ca automat au fost pt copil, trebuie sa dovedeasca asta. Doar daca cere si i se admite cererea de suspendare a executarii, atunci nu i se poate face executarea ppana la finalizarea contestatiei.
Multumesc.
Cu siguranta va face totul pentru a nu plati acesti bani si nu pentru ca nu ar avea (pensia a fost stabilita cu mult sub 1/4 din veniturile care ajung la cca. 7000 RON) ci pentru ca nu doreste sa "investeasca" in copil. Nu stiu cum va demonstra ca a luat ceva pentru copil, cand mi-a transmis (si am aceasta proba), ca tot ce cumpara el, ramane la el! Poate fi acesta un mod de a investi in educatie, crestere sau ingrijirea copilului?
Maine poate veni cu o factura pentru un autoturism, asta nu inseamna ca a primit copilul meu asa ceva, plus ca nici nu are nevoie la varsta asta de produse electronice ci de haine, alimente, rechizite, cursuri, etc.
Toate platile privind scolarizarea copilului sunt facute de catre mine , plus cursurile extrascolare.

Eu sunt foarte curioasa sa vad ce va zice si instanta, mai ales ca pe timpul procesului a ascuns faptul ca este angajat si a cerut stabilirea pensiei in functie de salariul minim pe economie. A trebuit sa dovedesc si am facut-o, ca era angajat cu jumatate de an in urma, pe un salariu pe care l-am mentionat mai sus.
inca o nedumerire a mea este legata de faptul ca stiu ca, prin lege, Angajatorul este obligat sa retina pana la 1/2 din veniturile angajatului cand este vorba de recuperarea unei pensii de intretinere pentru copil. Cine il someaza in acest sens, sau care sunt pasii de urmat? Era treaba BEJ-ului sa-i atentioneze (tinand cont ca executarea silita se face prin acestia?). In hartiile trimise de catre BEJ catre banci si Angajator nu am vazut speciicat acest lucru.
In acest fel, restantele ar fi recuperate mult mai repede (cateva luni).
Multumesc.
In dispozitia de poprire pe care executorul judecatoresc o trimite, de regula, nu se arata cat sa se retina din venit, este sarcina tertului sa vireze partea prevazuta de lege (exista situatii, in general vorbind, cand se cere 1/3 dar avand mai multe popriri nu se poate trimite aceasta cota). In cazul in care constatati ca nu este respectata cota prevazuta de lege, sesizati executorul care ar trebui sa ceaqra explicatii de la tert sau sa-l atentioneze in sensul de a vira cota legala.
Dupa ce a primit somatia, in luna decembrie, debitorul a platit pe decembrie 2012 si ianuarie 2013 pensia intreaga.
Angajatorul, fiind somat, nu face el plata, sau poate debitorul sa hotarasca sa plateasca in continuare, personal?
Maine o sa contactez avocatul si o sa-i spun sa vorbeasca la BEJ pentru eventuale explicatii privind virarea cotei legale, asa cum mi-ati spus.
In alta ordine de idei, ce se intelege prin "orice executare nu se poate face decat pentru creante certe, lichide si exigibile.
Existenta unei creante trebuie sa indeplineasca anumite conditii si aceste conditii constituie premisa necesara declansarii procedurii executionale.
Una din conditiile necesare pentru dedansarea executarii silite se refera la exigibilitatea creantei.
Or, instituirea unei popriri pe sume care nu sunt inca exigibile, ESTE NELEGALA si
atrage sanctiunile prevazute de lege?
"

Este o parte din explicatia data de debitor in hartiile depuse la BEJ.

Alte discuții în legătură

Model solicitare preschimbare termen judecata AlexStoica AlexStoica Am un dosar de executare silita pentru recuperare pensie intretinere. Eu sunt creditorul. Debitorul a depus contestatie la executare, cu termen in iulie 2013 ... (vezi toată discuția)
Executare silita "oprita" de contestaþie la procesul verbal de distribuire a preþului (art. 570 c.p.c.? AlexStoica AlexStoica Contestatia la procesul verbal de distribuire poate opri executarea silita? Debitul este blocat in contul BEJ, acesta afirma ca nu poate transfera suma in ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere Stancu Aurelian Stancu Aurelian buna ziua, as dori sa stiu si eu daca in cazul unui proces civil si anume, un divort este posibil sa se dea doua sentinte definitive si irevocabile pentru ... (vezi toată discuția)