Buna ziua!
Se da situatia:
Cuplu casatorit, cu un copil minor. Parintii sotului le vand acestora un teren ( donatie deghizata ), fara clauze, dar la un pret extrem de mic (1% din valoarea reala), care nici nu s-a platit. Ulterior, cuplul divorteaza.
Ambii parinti ai sotului sunt in viata
Intrebarea mea:
Care este cea mai avantajoasa posibilitate de a ''scoate'' acel teren din masa de bunuri comune in eventualitatea unui proces de partaj?
1. Sa intervina fratele sotului cu o actiune in simulatie?
2. Sa incerce parintii sa anuleze c/v in baza neplatii pretului?
3. Sa plateasca sotul acum suma stipulata in contract, si sa devina bunul lui propriu ?
Daca ar mai fi si alte optiuni, as fi incantat sa le aud.
Va multumesc !
Depinde, daca e donatie e donatie si gata, ce pret sa mai achite? Ce notar a admis un astfel de pret, trebuie vazut?!!
Nu exista act fara clauze, un act juridic e format din clauze, fara ele nu exista actul.
Ce inseamna scoate cu ghilimele? Se vrea bun propriu sau nu se vrea? Care e scopul urmarit?
Pai tocmai asta e, ca nu e donatie , e contract v/c simplu. Parintii au si vrut, de fapt, la acel moment sa-i faca fiului lor donatie, insa notarul caruia i s-au adresat i-a sfatuit ca un contract v/c ar fi mai bun, dat fiind faptul ca mai are frati.:-/
La momentul de fata, terenul e pe numele amandurora ( sot si sotie ), si da...scopul urmarit este ca acesta sa nu mai intre in masa bunurilor comune, ci sa fie un bun propriu al sotului, sau sa revina in posesia parintilor.
Trebuia sa se gandeasca la asta atunci. Sfatul notarului nu e unul reusit dupa mine, orice act mascat/simulat are darul de a se prabusi in propria tarana.
Cred ca trebuie sa vi-l vada un avocat si sa ii povestiti si intreaga situatie de fapt de pe langa act.
Multumesc !
Ne vom adresa in mod cert unui avocat, deoarece nu avem cunostinte de drept temeinice. Intrebarea era care varianta ar fi mai avantajoasa din punct de vedere financiar = taxe de timbru judiciar + onorariu avocat.
:offtopic:
Scuze ca nu am editat mesajul de mai sus, dar nu am mai putut.
ontopic
doream informatiile cu privire la eventuale costuri, pentru a ma ajuta in alegerea unui avocat. Sa stiu daca ma va reprezenta corect, sau daca imi va recomanda calea care i-ar oferi lui cel mai mare onorariu.
Va mulumesc !
Donatie simulata
gyoni8
Buna,
Tata si mama ii fac contract de vanzare fratelui meu pe intregul lor patrimoniu.
intrebari:
1. Ce sanse am sa declar respectivul act nul?
2.Care ... (vezi toată discuția)