avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract cu clauza de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract cu clauza de intretinere

Buna ziua,
Parintii mei dețin un apartament pe care vor sa mi-l doneze.
Notarul cu care m-am sfătuit mi-a recomandat un contract cu clauza de întreținere.
Ceea ce "nu am luat in calcul" este faptul că eu sunt căsătorită.
Care este situatia in cazul unui divort intre mine si sotul meu? Ce riscuri exista pt mine?
Ultima modificare: Luni, 9 Decembrie 2019
Chilom G, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:57, 10 Decembrie 2019
~ Conținut șters la cerere ~
Notarul v-a sfatuit prost.. daca parintii vor sa va doneze, sa va doneze.. Asa va fi bunul propriu al dvs.
Mai aveti frati ?
Care ar fi varianta cea mai avantajoasă pt mine? Vreau să fiu protejată in cazul unui divort dar si de moștenitori(frati, surori, nepoti)
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 9 Decembrie 2019
Chilom G, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pana la urma, aveti frati sau doar ii enumerati ?
actul de donatie reprezinta un pericol din partea fratilor dvs, poate fi atacat de acestia sau de urmasii lor, doar dupa decesul parintilor dvs si doar daca le incalca rezerva succesorala ( jumatate din cat ar fi mostenit legal)- aici trebuie sa faceti dvs un calcul, daca ap e singurul lor bun, da, ar incalca.. daca mai au vreo casa... trebuie sa calculati.
Daca donatia ar incalca rezerva succesorala si dvs va temeti ca fratii ar ataca actul, trebuie sa va orientati catre un alt act.
Un contract de vanzare- pt asta, chiar daca pretul poate fi mai mic decat cel al pietei, trebuie sa fie serioa si sa puteti dovedi la o adica ca l-ati platit. Daca pretul depaseste 10 mii de euro, plata trebuie facuta prin banca. Puteti stipula si ca pretul se va plati in rate de cate 10 mii de euro ( daca casa e valoroasa) si atunci , nu mai platiti prin banca, dar tot trebuie sa puteti sa faceti dovada ca ati pllatit, in caz ca fratii ataca actul ca fiind donatie deghizata. Daca alegeti vanzarea, trebuie ca in prealabil, fie sa divortati , fie sa va schimbati regimul matrimonial in cel al separatiei de bunuri si sa incheiati o conventie, numai as bunul cumparat va fi propriu al dvs si nu comun.
Daca nici nu aveti bani sa cumparati si va temeti si sot si frati, incheiati un contract de intretinere, practic ii intretineti in schimbul casei, dar pana sa semnati, documentati-va bine, ce presupune, care sunt riscurile etc
Despre contracte si efectele lor, puteti sa va sfatuiti cu un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de vanzare-cumparare, donatie sau testament? Nadiainou Nadiainou Buna ziua! Anul trecut am primit (eu si sotul meu)de la parintii mei o casa, pentru moment doar verbal. Anul acesta parintii mei vor sa-mi faca si acte pe ... (vezi toată discuția)
Buna seara doresc și eu informații clare ca sunt pierdută ... 54321@ 54321@ Buna seara doresc și eu informații clare ca sunt pierdută și nu înțeleg nimic. Vă rog frumos, părinții mei vor să-mi lase mie casa. Mai am 2 frați, ... (vezi toată discuția)
Act de proprietate Andreea_luv Andreea_luv Buna ziua vroiam sa va intreb parintii mei vor sa imi faca documente pe un apartament.Eu fiind casatorita ei se tem ca daca vreodata o sa divortez sotul meu ... (vezi toată discuția)