avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare-cumparare intre parinti si unul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare-cumparare intre parinti si unul dintre copii

Buna ziua. Sotul meu are un frate cu care nu tine legatura de ani de zile. De curand a aflat ca intre acest frate si parinti s-a incheiat un contract de v-c avand ca obiect imobilul proprietatea parintilor. Acest act a avut loc inainte cu cateva luni ca tatal lor sa decedeze. Ce poate solicita sotul instantei - anularea acestui contract si ulterior (sau concomitent ?) sa solicite deschiderea succesiunii dupa tata ? Este evident ca acest contract a fost incheiat cu intentia de a-l inlatura de la mostenire, de la dreptul lui legal la acel apartament. Cum sa procedam si ce acte trebuie sa depunem in sustinerea cererii noastre ? Va multumim
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:01, 16 Ianuarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa-l anulati, nu puteti.
Însă se poate invoca faptul că prețul nu a fost platit si ca actul este o donație deghizată (iar daca va fi calificat astfel, se va supune reductiunii, cu șanse să ob țineți maximum un sfert).
Acum depinde ce pret a fost menționat în act. Pana la 50.000 lei nu există obligativitatea achitarii prin virament bancar.
Dacă prețul e sub acest plafon și socrii dvs au declarat că i-au primit cash, e cam greu să demonstrati că de fapt nu s-a încasat niciun leu.

raluk0207 a scris:

Ca sa-l anulati, nu puteti.
Însă se poate invoca faptul că prețul nu a fost platit si ca actul este o donație deghizată (iar daca va fi calificat astfel, se va supune reductiunii, cu șanse să ob țineți maximum un sfert).
Acum depinde ce pret a fost menționat în act. Pana la 50.000 lei nu există obligativitatea achitarii prin virament bancar.
Dacă prețul e sub acest plafon și socrii dvs au declarat că i-au primit cash, e cam greu să demonstrati că de fapt nu s-a încasat niciun leu.

Multumesc pt. raspuns.

Cum s-ar numi o astfel de actiune/cerere in instanta ?
acest răspuns util
Acțiunea in simulatie și în reductiunea liberalitatii excesive.
E un proces care poate dura pana la 2 ani. Plus costurile aferente. Taxa judiciară, onorariu avocat, onorariu expert etc. Gândiți-vă daca merită pentru un sfert...
Inca ceva. In calitate de reclamanti, noi ar trebui sa atasam la cerere contractul de v-c cu pricina ? Cum putem face asta, daca noi doar am auzit de existenta acestui contract ? Solicitam notarului unde s-a incheiat actul (presupun ca este cel in raza caruia se situa imobilul) o copie ? Sau instanta va cere paratului acest contract, desi stiu ca dovada probei e in sarcina reclamantului ? Sau paratul are sarcina probei, trebuind sa dovedeasca ca nu e o donatie deghizata ? Multumesc

raluk0207 a scris:

Acțiunea in simulatie și în reductiunea liberalitatii excesive.
E un proces care poate dura pana la 2 ani. Plus costurile aferente. Taxa judiciară, onorariu avocat, onorariu expert etc. Gândiți-vă daca merită pentru un sfert...

acest răspuns util
Nu o sa puteti intra dvs in posesia actului, pentru ca nu sunteti parte in contract si nu o sa vi-l dea nimeni.
Dupa ce va fi citat, paratul va trebui sa depuna o intampinare prin care răspunde la cererea de chemare în judecată şi îşi prezintă în scris apărările sale şi, totodată, indică probele pe care îşi sprijină acele apărări.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare sau donatie remi123 remi123 Buna ziua. Am o problema in ceea ce priveste un bun imobil(apartament). Parintii mei sunt pe cale de a divorta, iar in urma discutiilor au convenit sa imi ... (vezi toată discuția)
Anulare donatie bani GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, ma intereseaza si pe mine cum se poate anula o donatie de bani dupa un an de zile? Problema sta in felul urmator : parintii iau donat fratelui meu ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare /cumpărare Georgiana200 Georgiana200 Bună seara. Tatăl mei i-a făcut contract de vanzare /cumpărare fratelui meu fără ca eu sa știu. Doar ca cea au scris în contract nu este nimic ... (vezi toată discuția)