avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare sau donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare sau donatie

Buna ziua. Am o problema in ceea ce priveste un bun imobil(apartament).
Parintii mei sunt pe cale de a divorta, iar in urma discutiilor au convenit sa imi lase mie apartamentul. Mentionez ca am 18 ani(nu am venituri) si un frate minor.
Cum ar trebui sa procedez? Vreau sa fac in asa fel incat sa nu fie irevocabila treaba peste ceva timp.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:47, 6 Aprilie 2014
Studiati NCC
CAPITOLUL IV - Rezerva succesorală, cotitatea disponibilă şi reducţiunea liberalităţilor excesive
SECŢIUNEA 1 - Rezerva succesorală şi cotitatea disponibilă
Art. 1088 - Întinderea rezervei succesorale; Art. 1089 - Noţiunea de cotitate disponibilă
SECŢIUNEA a 2-a - Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1091 - Stabilirea rezervei succesorale şi a cotităţii disponibile; Art. 1098 - Reducţiunea unor liberalităţi speciale; Art. 1099 - Imputarea liberalităţilor

Daca nu va lamuriti, contactati un avocat.
Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
legalmgm, utilizator
Acel peste cîtva timp va fi la decesul părinţilor, cînd fratele dumneavoastră va putea cere reducţiunea donaţiei dacă se va constata că prin actul încheiat i-a fost încălcată rezerva succesorală.

Dacă încheiaţi un contract de donaţie, va fi simplu pentru el, nefiind obligat să dovedească altceva decît încălcarea rezervei.

Dacă încheiaţi un contract de vînzare-cumpărare (cu toate că, în realitate, aţi convenit că nu veţi plăti niciun preţ), va trebui să dovedească simulaţia.
Banuiesc ca pretul scris in contractul de v-c poate fi oricat. Adica, mi-l poate vinde pe 100 lei sa zicem?

De asemenea, nu e o problema fratele pentru ca are 6 ani, vor trece destui ani pana va implini el 18 ani si o sa il despagubesc atunci. Problema mea e unul dintre parinti. Mai are dreptul sa o revoce sau sa ceara drepturi(ex:sa aiba o copie a cheilor apartamentului)
Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
remi123, utilizator
Depinde de contract.

Nu se poate vinde pe 100 de lei, pretul trebuie sa fie real, serios. Si daca nu e platit, contractul il poate desface si unul dintre parinti.
Cat despre simulatie, nu cred ca trebuie dovedit ceva, de principiu exista prezumtii in acest sens sau, daca nu, simpla afirmatie ca NU s-a platit pretul rastoarna necesitatea probei...
Ok. Ceea ce pe mine ma intereseaza este sa nu vina unul dintre parinti si sa-mi spuna: revoc actul de donatie si vreau sa vindem apartamentul.
PS: ce ma sfatuiti sa fac?
PPS: Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
remi123, utilizator

Alte discuții în legătură

Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)
Procedura moștenirii cu părinții în viața Ana741 Ana741 Bună ziua! Părinții a doi copii cu vârste cuprinse între 30 și 33 sunt în viață dar sunt divorțați de 20 de ani. În urma divorțului fiecare ... (vezi toată discuția)
Donație elena1968 elena1968 Am donat un imobil părinţilor în anul 2000, de comun acord cu soţul. Se poate ataca donația de către soţ sau de copiii noștri? În ce cazuri ... (vezi toată discuția)