Buna ziua. Am o problema in ceea ce priveste un bun imobil(apartament).
Parintii mei sunt pe cale de a divorta, iar in urma discutiilor au convenit sa imi lase mie apartamentul. Mentionez ca am 18 ani(nu am venituri) si un frate minor.
Cum ar trebui sa procedez? Vreau sa fac in asa fel incat sa nu fie irevocabila treaba peste ceva timp.
Acel peste cîtva timp va fi la decesul părinţilor, cînd fratele dumneavoastră va putea cere reducţiunea donaţiei dacă se va constata că prin actul încheiat i-a fost încălcată rezerva succesorală.
Dacă încheiaţi un contract de donaţie, va fi simplu pentru el, nefiind obligat să dovedească altceva decît încălcarea rezervei.
Dacă încheiaţi un contract de vînzare-cumpărare (cu toate că, în realitate, aţi convenit că nu veţi plăti niciun preţ), va trebui să dovedească simulaţia.
Banuiesc ca pretul scris in contractul de v-c poate fi oricat. Adica, mi-l poate vinde pe 100 lei sa zicem?
De asemenea, nu e o problema fratele pentru ca are 6 ani, vor trece destui ani pana va implini el 18 ani si o sa il despagubesc atunci. Problema mea e unul dintre parinti. Mai are dreptul sa o revoce sau sa ceara drepturi(ex:sa aiba o copie a cheilor apartamentului)
Nu se poate vinde pe 100 de lei, pretul trebuie sa fie real, serios. Si daca nu e platit, contractul il poate desface si unul dintre parinti.
Cat despre simulatie, nu cred ca trebuie dovedit ceva, de principiu exista prezumtii in acest sens sau, daca nu, simpla afirmatie ca NU s-a platit pretul rastoarna necesitatea probei...
Ok. Ceea ce pe mine ma intereseaza este sa nu vina unul dintre parinti si sa-mi spuna: revoc actul de donatie si vreau sa vindem apartamentul.
PS: ce ma sfatuiti sa fac?
PPS: Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Donatie
Mihai488
Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)
Donație
elena1968
Am donat un imobil părinţilor în anul 2000, de comun acord cu soţul.
Se poate ataca donația de către soţ sau de copiii noștri? În ce cazuri ... (vezi toată discuția)