avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Parere juridica privind masa succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Parere juridica privind masa succesorala

Bună seara!
Va rog si eu un raspuns pentru următoarea situatie.
În 1995, socrul meu și surorile, sale au convenit tacit sa împartă succesiunea tatălui dededat în 1977, luînd în calcul în masa succesorală și terenurile cedate ca zestre surorilor anterior colectivizarii pentru care repectivele au avut rol la primarie.
La împărtire, socrul meu si inca un frate, casatoriti la momentul colectivizarii au luat suprafete egale cu surorile.
În periada 1995 – 2012, terenurile au fost folosite și taxate la fisc conform înțelegerii. Din 2012, an în care a decedat ultima dintre surorile socrului, copii acestora au solicitat prin instanta impartirea suprafetelor detinute de socrul meu si un frate în viată, pe motiv ca doar acestea ar constitui masa succesorală, nu si cele primite ca zestre anterior, anterior colectivizarii.
Doresc sa stiu dacă prevederile legale actuale consfintesc constituirea masei succesorale în acest mod, avand în vedere că obiceiul zonei (Da mbovita),anterior anului 1960 era de a da copiilor la casatorie terenuri si alte bunuri trecute în Registrul agricol, (fără acte), cei necasatoriti pana la colectivizare nefiind in situatia de a beneficia de aceesi situatie datorita istoriei.
Va multumesc anticipat.
Niculae T.
Din pacate nu este nici o prevedere .Daca puteti face dvs. dovada din registrul agricol ca fetele au primit terenuri zestre si au primit titlul de proprietate p direct pe numele lor , solicittai deschiderea succesiunii bunicului si le inlaturati de la succesiune prin neacceptare in termenul de 6 luni si prin nedepunerea cererii la primarie in baza legii 18.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune popc popc Parintii decedati in anii 1965 si 1986, din casatoria lor au rezultat 10 copii. Patru dintre copii s-au casatorit inainte de colectivizare, si au primit ca ... (vezi toată discuția)
Succesiune asupra terenului primit ca zestre la casatorie asaveid asaveid 3 frati au primit fiecare ca zestre la casatorie cate o suprafata de teren, aproximativ in anul 1960. parintii decedeaza in 1991 si 1997, nu se dezbate ... (vezi toată discuția)
Teren acaparat... gigelas gigelas Buna ziua, Bunicul a avut o curte cu o suprafata de cca.2500 mp.care a fost anterior a tatalui sau (strabunicul meu). Dupa decesul strabunicului (strabunica ... (vezi toată discuția)