Sotia mea a girat o colega la CAR iar aceasta dupa cateva luni a plecat din tara lasand datoria neplatita. Constienti fiind de urmari (taxe de judecata, executor, nici nu ma prea pricep) nu am asteptat ca acel CAR sa obtina o poprire pe salariul nevestii si am platit ratele in continuare cu observatia "platit de girant ....... ......".
Va rog sa-mi spuneti daca o putem actiona in judecata pe beneficiara imprumutului (neplatit) si sub ce motiv, precizez ca e posibil ca acea persoana sa nu mai fie in tara iar noi nu dorim neaparat sa recuperam suma de bani platita (beneficiara nu are nimic pe numele ei, nici loc de munca) , ci mai degraba scuze adresate personal.
Va multumesc!
Aveti dreptul sa recuperati banii insa va trebui sa o dati in judecata.
Termenul este de 3 ani.
Poate ca ar trebui sa mai asteptati daca nu are niciun bun in proprietate.
Hotararea o veti putea pune in executare si in strainatate daca o veti localiza si veti cunoaste unde lucreaza ( daca va lucra cu forme legale si nu la negru).
Multumesc mult pentru raspunsul promt, sa inteleg ca nu pot initia nici un proces daca nu cunosc locatia in care se afla acea persoana? Exista vre-o posibilitate ca instanta sa dispuna localizarea ei?
Doar daca veti indica instantei tara in care se afla ar putea emite o adresa la autoritatile competente din respectiva tara insa nu este sigur ca instanta ar vrea sa procedeze asa.
Ati putea sa insistati totusi sa fie citata la resedinta sa din strainatate pentru ca instanta are obligatia legala de a cita persoana acolo unde se afla pentru a lua la cunostiinta de existenta procesului.
Insa, daca veti proceda asa veti prelungi durata procesului.
Trebuie sa va ganditi bine cum sa procedati si nici nu prea se merita sa va angajati avocat pentru ca este posibil sa nu reusiti sa va recuperati banii.
Doar daca ati avea noroc sa localizati persoana si sa realizeze venituri v-ati putea recupera banii ulterior dupa proces.
Nu urmaresc neaparat sa-mi recuperez banii, am 99,9% sanse sa nu reusesc asta, ci mai degraba sa "deranjez" acea persoana, sa fie citata si obligata sa se prezinte la un proces in Romania. Noi ne "deranjam" lunar ca sa mergem sa-i platim datoria iar ea nici scuze prin telefon nu a binevoit sa ofere.
Nu poate fi obligata sa se prezinte in instanta, odata ce procedura de citare e indeplinita, se va judeca in lipsa.
Daca veti obtine un titlu executoriu, puteti s-o executati silit. N-are bunuri acum, dar poate va avea in timp, importat e sa nu lasati sa se implineasca termenul de prescriptie.