avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort din strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort din strainatate

Buna ziua,

va rog sa ma ajutati daca se poate cu niste raspunsuri. Cumanata mea, este plecata din tara, inainte de plecare stabilise cu stotul ca el, din tara, sa introduca actiunea de divort. Intre timp se pare ca el s-a razgandit nemaidorint sa divorteze.
As vrea sa stiu cum poate ea divorta de acolo fara sa fie nevoita sa se intoarca in tara. Mentionez ca nu au copii si nu o intereseaza niciun partaj...neavand ce impartii. De asemenea nu are certificatul de casatorie in original.

Multumesc anticipat pt raspuns.
Cel mai recent răspuns: karenina , utilizator 13:23, 5 Februarie 2013
in procesul de divort reclamantul (cel care solicita divortul) are obligatia de a se prezenta personala in instanta. de asemenea atat la notar cat si la primarie este obligatorie prezenta personala a partilor, insa daca sotul nu e de acord ramane varianta divortului la instanta.

daca reclamantul face dovada unui domiciliu/resedinte in strainatate atunci poate imputernici pe cineva prin procura notariala sau data la consulat ori la ambasada sa introduca cererea de divort si sa o sustina.
am inteteles...deci ca sa poata fi reprezentata in instanta prin procura mai intai trebuie facuta dovada domiciliului in strainatate!

casatoaria a avut loc in giurgiu..dar parintii locuiesc in brasov...se poate introduce actiunea din brasov? ...iar in cazul in care nu are certificatul de casatoire in original( este la sot) se pot anexa copii la dosar? sau se poate elibera un duplicat?

multumesc inca o data!
Instanta competenta e cea de pe raza ultimului domiciliu comun.
Puteti depune copia dupa certificatul de casatorie, faceti precizarea ca originalul se afla la sot, iar instanta i-l va cere daca se va prezenta.
Si spunand domiciliu comun, colega se refera acolo unde au stat sotii impreuna ultima data in realitate, indiferent ca au avut contract buletin sau nu.
am inteles. multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort de la distanta amalia.p amalia.p Am o problema si fiindca este urgenta, am sa fiu cat mai concisa posibil. Eu sunt casatorita, fara copii si fara bunuri de impartit cu sotul meu. De aproape un ... (vezi toată discuția)
Casatorie in canada-divort in ro? excape excape Buna ziua, m-am casatorit acum 3 ani in Canada cu un canadian, dar nu am avut domiciliu comun, defapt eu am locuit in tot acest timp in Romania, iar el in Ca, ... (vezi toată discuția)
Carte identitate permis pasaport cristianjuvete cristianjuvete Buna ziua, Am efectuat o casatorie in strainatate intre cetatean sud african si cetateanca romanca. Certificatul de casatorie (unnabriged) a fost emis de ... (vezi toată discuția)