avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj in urma unei relatii de concubinaj (8 ani)
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj in urma unei relatii de concubinaj (8 ani)

Buna ziua,
Va rog sa ma informati cum trebuie sa procedez in cazul in care m-am despartit de pesoana cu care am convietuit 8 ani: impreuna avem un baietel de 3 ani jumatate, am construit o casa in care am locuit( din 2007 pana in prezent).
Problema e ca aceasta persoana nu vrea sa imi returneze nici unul dintre lucrurile pe care le-am adus in acea casa: mobilier: elecrocasnice, .. pe motiv ca acea casa a fost construita pe numele si pe terenul lui. Banii pentru ridicarea casei insa i-am obtinut eu dintr-un credit ptr nevoi personale si alte surse (munca in olanda).
Trebuie sa precizez si faptul ca de-a lungul acestei relatii am avut multe probleme: certuri, violenta verbala si fizica - despartiri de scurta durata..
Cat poate sa ma coste un proces pentru obtinerea partii mele din ce-am investit acolo?
Cat poate dura un asemenea proces?

Astept cu mare interes raspunsurile Dvs!
Cel mai recent răspuns: eclair , utilizator 16:36, 10 Februarie 2013
Pai nu au fost soti si nici nu exista vreun act de proprietate cu numele femeii pe el. Adica cum sau cu ce dovedesti ca esti coproprietar ca sa faci partaj ?
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2013
gi-jane2, moderator
Nu sunt coproprietari dupa cum pare din spusele doamnei.

cred ca primul pas e sa va informati sa vedeti daca merita valoarea a ceea ce puteti obtine raportat la eventuale cheltuieli. Cat poate costa? Mult: taxe de timbru, nervi, infatisari, expertize, onorariu avocat, medieri, contestari expertize...
Cat poate dura? Mult: amanari lipsa expertize, obiectiuni, amanari aparare, amanari incercare mediere, ba o boala, ba o lipsa raspuns autoritati...

Asa incat, ca sa stiti la ce va angajati, incepeti sa va informati. De peste tot.
In ce priveste bunurile dobândite de concubini, regimul comunităţii de bunuri nu foloseşte concubinilor, deoarece concubinajul este în afară de lege, iar statul ocroteşte numai căsătoria.
În raporturile patrimoniale dintre concubini sunt aplicabile dispoziţiile din dreptul comun care reglementează proprietatea pe cote-părţi, în măsura în care este dovedită existenţa unei asemenea proprietăţi.
Aşadar în cazul concubinilor nimic nu împiedică să se constate existenţa unui drept de proprietate comună pe cote-părţi al concubinilor asupra bunurilor dobândite de ei, în raport de contribuţia fiecăruia la dobândirea lor, stabilită prin probe.
Rezultă că, în cazul concubinilor, bunurile devin proprietatea comună pe cote-părţi pentru fiecare, în proporţia în care a contribuit la achiziţionarea lor, indiferent pe numele căruia dintre ei s-a făcut actul de cumpărare, iar dovada cu martori este admisibilă pentru a se dovedi contribuţia concubinului la achiziţionarea unui bun.
Contribuţia concubinilor la dobândirea bunurilor în timpul convieţuirii lor este o chestiune de fapt şi poate fi lămurită pe baza probelor ce se administrează. În cazul concubinajului, dovada proprietăţii indivize trebuie făcută în raport de fiecare bun, nu în raport de totalitatea bunurilor.
Intr-adevar - nu suntem coproprietari.
La momentul la care "am plecat la drum impreuna" nu am vrut sa ma gandesc la situatia la care am ajuns acum.. Eu am pastrat doar contractele de credit.., cardurile de credit, contractul de imprumut pt geamurile termopan
Ma gandeam ca poate dura chiar si cativa ani - dar sunt hotarata sa nu las lucrurile asa!
Colega, cam amestecam cotele-parti si devalmasia parca... nu inteleg de unde pana unde ajungem sa stabilim un drept de proprietate acolo unde nu exista. Ba e vorba despre o proprietate pe cote parti "in masura in care este dovedita" ba discutam despre stabilirea cotelor-parti de catre instanta in masura contributiilor... nu pricep.

Doamna, vedeti ca aveti un termen de prescriptie, platiti taxa la valoare, asa ca informati-va temeinic inainte sa porniti la drum.
E bine ca se poate dovedi destul de usor privitor la carduri pe ce s-au dus banii, poate prin prezumtii si martori merge si privitor la restul cheltuielilor...

Alte discuții în legătură

Taxa partaj maria1999 maria1999 cand trebuie platita taxa pt un partaj? in momentul depuneri cereri la judecatorie? si daca suma care o poti demonstra e mai mica decat ce ai cerut tu? ramai ... (vezi toată discuția)
Partaj voluntar zuza1980 zuza1980 Se poate face un partaj voluntar la un an dupa divort? Eu si fostul sot avem de impartit o Dacia Logan luata prin credit pe 10 ani (atat creditul cat si ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa concubinaj ContSters97117 ContSters97117 Nu stiu daca problema mea se incadreaza in acest domeniu ,dar incerc totusi sa va adresez cateva intrebari in speranta ca imi veti putea raspunde, sau eventual ... (vezi toată discuția)