avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vinzare-cumparare problema ???
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vinzare-cumparare problema ???

buna ziua..
sunt posesorul unui act de vinzare -cumparare incheiat intre mine si fratele meu, actul nu are nici o clauza si este scutit de or ce sarcina si evictiune ,a fost eliberat acum 17 ani de un notariat de stat,aici eu am construit o locuinta si o gospodarie anexa cu autorizatii de constructie eliberata de primarie. Acest act a fost facut de pe un act de donatie facut acum 35 ani de bunica care este decedata (50% in urma casatoriei si 50% de pe defunctul sot ea impreuna cu tata)
Mentionez ca si acesta nu are nici o clauza sau sarcina, ca tatal nostru traieste dar a suferit mai multe accidente cerebrale si nu mai poate lua nici o decizie singur.
Problema este ca mai avem o sora si as vrea sa stiu daca aceasta poate ataca in vreun fel acet act de vinzare-
cumparare acum sau in viitor dupa moartea parintiilor.
Daca ma poate ajuta cineva ii Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: nelu_nedi , utilizator 15:16, 13 Februarie 2009
Va multumesc !!
Am scotocit prin acte si am gasit acel act de donatie se spune in el ca:
-bunica si tata specifica ca donatia este liber de or ce sarcina bunica este vaduva iar tata
este casatorit si mai are inca 2 descendenti respectiv eu si sora face donatia cu scutire de raport conf art 846 cc
Atunci sora mai are drept la rezerva susc de la frate.
Toata aceasta discutie a avut urmatorul scop.
Eu propietarul act vanzare-cumparare faca plingere penala impotriva sorei conf art patrundere fara drept si tulburare de posesie cerindu-i sa nu mai intre pe aceasta propietate ca imi apartine si iata raspuns procurorului si prim procurorului parchetului-neinceperea urmariri penale pentu urmatoarele motive; i. In realitate aceasta pretentie a reclamantului nu este si legala. Pana la deschiderea succesiunii de pe urma tatalui lor, Nedelcu Hie, ocazie cu care vor fi stabilite cotele ce revin fiecarui mostenitor si pana la partajarea efectiva a bunurilor acesta nu poate interzice surorii sale sa intre in curtea . Actul de vanzare cumparare invocat Nedelcu Ion ca argument al faptului ca sora sa nu mai are nici un drept va fi desfiintat odata cu dezbaterea succesiunii deoarece are la baza o donatie ce depaseste cotitatea disponibila astfel ca mostenitorii rezervatari(Nedelcu Hie a avut trei copii) vor putea cere reductiunea donatiei
CE POT FACE CINE ARE DREPTATE??
Ultima modificare: Vineri, 13 Februarie 2009
nelu_nedi, utilizator
Sora are drept la mostenirea tatalui. Rezerva succesorala despre care am facut vorbire, este de pe urma tatalui, atunci cand acesta va deceda. Din ce spuneti, donatia aceea nu este facuta cu scutire de raport. Asta inseamna ca fratele va trebui sa aduca in masa bunurilor de impartit valoarea bunurilor primite ca donatie. Masa bunurilor astfel reintragita ca valoare, va fi impartita in mod egal la 3.
ESTE FACUTA CU SCUTIRE DE RAPORT.
MA INTERESEAZA MULT PAREREA D-VOASTRA IN CEA DE-A DOUA PARTE A TOPICULUI IN LGATURA CU ACTIUNEA PENALA CA AM INTELES DE LA D-VOASTRA CA ACTUL DE VIN-CUMP ESTE PERFECT VALID DECI EU SINT PROPIETAR ATUNCI DE CE PROCURATURA SPUNE CA ACTUL VINZ -CUM VA FI DESFINTAT.\
EU NU CONTEST DREPTUL SURORI LA MOSTENIRE DE PE PARINTI CI DREPTUL EI DE A MAI INTRA PE PROPIETATEA CUMPARATA DE MINE DE LA FRATE .AVIND ACT DE VINZ -CUM FARA NICI O CLAUZA FIIND PROPIETAR CE TREABA MAI AM EU CU SORA MEA VREAU SA STIU DACA EA POATE AVEA VREUN DREPT ASUPRA MEA SI A ACT V-C
FACUT INTRE MINE SI FRATE.
AM INTELES CA ASUPRA FRATELUI POATE AVEA PE MINE MA INTERESEAZA PERSOANA MEA
Ultima modificare: Vineri, 13 Februarie 2009
nelu_nedi, utilizator
In prumul rand nu trebuie sa tipati ( folositi nejustificat caps / literele mari), vad si aud inca bine. :)
Procuratura are dpretate. Teoretic acel contract de vanzare-cumparare poate fi desfiintat, daca donatia initiala incalca partea din mostenire cuvenita sorei, iar fratele nu aduce la masa bunurilor de impartit valoarea casei si a terenului. Este o posibilitate teoretica de care cei de la procuratura s-au acoperit ca sa dea acea rezolutie.
Scuze nu am stiut ca nu trebuie sa scriu cu litere mici .
Dar donatia este facuta cu scutire de raport deci posibilitatea teoretica mai exista?
In concluzie sora poate veni in locuinta mea construita de mine pe
pamantul cumparat de mine cu tot actul meu de vin -cum.si eu nu ma pot apara
nu exista nici o cale de atac asupra surori mele.
Ultima modificare: Vineri, 13 Februarie 2009
nelu_nedi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 841 c. civ deaur deaur va rog un raspuns : intr-un contract de donatie cu clauza de uzufruct apare urmatorul citat : \"Noi donatorii avem 6 copii si facem prezenta donatie cu ... (vezi toată discuția)
Masa succesoralã nelu_nedi nelu_nedi buna ziua! am fost beneficiarul unui act de donatie din partea bunici 75% (decedata)si tata 25% traieste ,acum 35 ani ,acest act a fost scutit de raport conf ... (vezi toată discuția)
Vânzare casă moștenită către fiu. este o modalitate sigură de a transmite proprietatea, sau contractul poate fi atacat de către moștenitorul rezervatar, după decesul vânzătorului? cataleata cataleata Buna ziua, Tatal meu are grija de bunica ramasa in viata si de gospodaria acesteia,el fiind singurul mostenitor,fratele lui fiind infiat de strabunici. Eu ... (vezi toată discuția)