avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA prorata
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

prorata

Buna ziua ,
Pe anul 2012 am aplicat prorata 86% , dar la sfarsitul anului a rezultat o prorata de 84% .Cum fac regularizarea?Fac un nou decont?Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2013
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 15:29, 4 Februarie 2013
Buna ziua,

Potrivit art.147, alineatul (8) din Codul fiscal,
Pro-rata definitivă se determină anual, iar calculul acesteia include toate operaţiunile prevăzute la alin. (6), pentru care exigibilitatea taxei ia naştere în timpul anului calendaristic respectiv. Pro-rata definitivă se determină procentual şi se rotunjeşte până la cifra unităţilor imediat următoare. La decontul de taxă prevăzut la art. 156^2, în care s-a efectuat ajustarea prevăzută la alin. (12), se anexează un document care prezintă metoda de calcul al pro-rata definitivă
.

Alineatul 12 al aceluiasi articol, precizeaza:
(12) La sfârşitul anului, persoanele impozabile cu regim mixt trebuie să ajusteze taxa dedusă provizoriu astfel:

a) din taxa de dedus determinată definitiv, conform alin. (11), se scade taxa dedusă într-un an determinată provizoriu, conform alin. (10);

b) rezultatul diferenţei de la lit. a), în plus sau în minus după caz, se înscrie în rândul de regularizări din decontul de taxă, prevăzut la art. 156^2, aferent ultimei perioade fiscale a anului, sau în decontul de taxă aferent ultimei perioade fiscale a persoanei impozabile, în cazul anulării înregistrării acesteia.

Fata de cel de mai sus, consider ca ajustarea trebuia facuta in decontul lunii decembrie 2012.

Numai bine,
Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2013
CONTABIUM, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu am comunicat prorata ContSters167247 ContSters167247 :O Am operatiuni ( in anul 2010) cu drept de deducere 20.000 si fara drept de deducere 1500. Prorata (20.000-1500) / 20.000=92.50% Cum si unde fac ... (vezi toată discuția)
Pro rata VIORICA_ VIORICA_ buna , cum se calculeaza prorata? multumesc (vezi toată discuția)
Prorata shinnygaby shinnygaby buna ziua. Sunt societate cu regim mixt.; calculez prorata. intrebarea mea este: am vandut o masina, venitul din vanzarea acesteia se include in calcul ... (vezi toată discuția)