avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prelungire CIC copil cu handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prelungire CIC copil cu handicap

Daca copilul unei angajate face 1 an pe 1 martie 2013 si m-a anuntat astazi, 04 februarie ca sapt viitoare va aduce un certificat de handicap pentru copil, pot prelungi direct suspendarea CIC cand aduce certificatul, sau trebuie sa ii fac intai revenire si apoi suspendare (avand in vedere faptul ca trebuia sa se intoarca cu 1 luna mai repede, deci pe 1 februarie, conform HG 57/2012).
Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2013
giacris, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:30, 25 Martie 2013
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR. (n.m. 1 ISR = 500 lei)

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...

Art. 31
(1) Pentru copilul cu dizabilitate care a implinit varsta de 3 ani, oricare dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) beneficiaza de un concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani, dupa cum urmeaza:

a) in continuarea concediului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a);

b) oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani, pentru persoanele care au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in baza actelor normative care au reglementat acest drept la data nasterii copilului;

c) oricand, incepand cu implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, pentru persoanele care nu se incadreaza in conditiile prevazute la lit. a) si b), dar care in ultimele 12 luni inainte de solicitarea acestui concediu au realizat venituri supuse impozitului sau au realizat perioade asimilate definite la art. 2 alin. (1), (5) si (6).

(2) Pe perioada concediului prevazut la alin.(1) se acorda o indemnizatie lunara la nivelul de 0,9 ISR. (n. m. 0,9 ISR = 450 lei)

(3) Concediul pentru cresterea copilului, prevazut la alin. (1), se acorda pe baza de cerere de catre angajatorul la care isi desfasoara activitatea persoana indreptatita.
...


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 9.
(1) In situatia in care, dupa alegerea optiunii de concediu de catre persoana indreptatita, copilul/copiii este/sunt incadrat/incadrati in grad de handicap, dreptul prevazut la art.2 alin.(2) din ordonanta de urgenta se acorda de la data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile de la aceasta data. Daca cererea este depusa dupa termenul mentionat, dreptul se acorda de la data depunerii cererii.
...

3. - Asadar puteti prelungi CCC pana la 3 ani daca aveti certificat de handicap pentru copil valabil pana la acea varsta.
- Veti benficia de aceeasi indemnizatie pentru CCC de care ati beneficiat si pana acum.

4. De asemenea, daca este cazul, veti putea beneficia si dupa varsta de 3 ani a copilului de un concediu pentru ingrijirea copilului pana la 7 ani (cum v-am aratat mai sus) fie in continuarea CCC pana la 3 ani fie dupa aceasta data, oricand pana va implini copilul 7 ani.
multumesc pentru raspuns
Stimate dle Tudor

Acum sunt in ccc pt copil incadrat in grad de handicap pana la varsta de 3 ani.
Dupa aceasta varsta inteleg ca se poate prelungi ccc. Indemnizatia pe care o pot primi este cea minima de 0.9 isr sau pot primi ca si pana acum Indemnizatia reprezentand 85% din venituri?
Daca ma intorc la serviciu as putea reveni la ccc si in ce conditii banesti.

Multumesc
Maria
1. Raspunsul meu de pe acest topic, de sambata 23.03.2013 - 13.23, este valabil si pentru dvs.

2. Puteti intra in concediu pentru ingrijirea copilului intre 3 -7 ani:
- in continuarea CCC pana la 3 ani;
- oricand pana va implini copiluil 7 ani.

3. Indiferent cand veti intra in concediu ingrijire copil intre 3 - 7 ani indemnizatia va fi aceeasi, de 0,9 ISR (adica, acum, aceasta indemnizatie este de 0,9 x 500 = 450 lei)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil bolnav mamy_gabi mamy_gabi Buna seara. Sunt mama unei fetite cu handicap mediu in varsta de 2,6 ani si as vrea sa stiu daca mai pot sa-mi prelungesc concediu crestere copil dupa varsta ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere si ingrijire copil cu handicap accentuat HRBP HRBP Buna seara, Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: La compania in care lucrez avem o angajata care a intrat in concediu de crestere si ingrijire ... (vezi toată discuția)
Prelungire ccc de la 2 ani la 3 ani elam elam Buna dimineata! Dl. Tudor Valeriu, referitor la discutia avuta in luna mai 2015: 1) in baza certificatului de handicap ( emis in 20.11.2014) si a cererii ... (vezi toată discuția)