avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata orelor suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata orelor suplimentare

Lucrez in vanzari , in luna decembrie firma verbal ne-a cerut sa lucram peste program si sa discutam programul de munca pentru luna decembrie , eu cat si colegii mei nu am fost de acord cu programul propus , el fiind dublu ca volum , raspunsul firmei a fost " nu va convine puteti sa plecati " ne-am decis sa lucram dupa programul lor cu speranta ca vom primi comisionul de vanzari (ca angajati avem un comision de vanzari la aproape toate produsele vandute , comisionul nu este trecut in CIM singura dovada a comisionului fiind niste puncte alocate fiecarui angajat in sistemul nostru de gestiune si vanzare calculate dupa urma vanzarilor care sunt stocate pe sistem) , comision care pe care firma a decis sa nu il mai acorde . Am cerut plata orelor suplimentare , firma nu este de acord , pe fluturasul de salariu am fost pontat cu 152 de ore dar in realitate eu si colegii mei am lucrat in total 252 de ore , singurul lucru cu care firma a fost de acord a fost sa ne ofere 2 zile libere pentru 100 h suplimentare , nu prea putem dovedi orele suplimentare si nici comisionul de vanzari decat prin martori si inregistrari video , firma nu tine nici un fel de condica , iar fiecare mail trimis din magazin catre firma cu privire la orele suplimentare sau comision este foarte ambiguu , lucrez la firma aceasta de peste un an si jumatate timp in care mi-au fost varate in fata angajamente de plata si obligat sa le semnez sub amenintarea concedierii si a neacordarii comisionului , colegi care au fost dati afara fara motive intemeiate , firma face si evaziune fiscala la nivel mare , lunar vin sute de tichete cadou in magazin de la sediu care trebuie schimbate in bani la casa ca apoi sa fie trimise inapoi la sediu , lucru practicat in toate magazinele. Sunt pregatit sa fac plangere la itm si sa dau firma in judecat , ceea ce doresc este un sfat , nu am nici un fel de pregatire juridica dar sunt hotarat sa incerc sa imi caut dreptate daca cineva isi gaseste timp sa citeasca aceste randuri si sa-mi ofere un sfat as fi foarte recunoscator.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:22, 5 Februarie 2013
1. Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.

Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază

2. Nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, constitutie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei de catre ITM, potrivit art.260 alin.1 lit.i C.mun.
In acest sens, va puteti adresa ITM-ului in raza careia isi are sediul angajatorul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore de munca justmusy justmusy Buna seara, sunt angajat al unei societati din Romania cu un numar mare de angajati si magazine.Pentru luna in curs am primit un program de 193 de ore lucru in ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare ang10 ang10 programul de la firma la care lucrez e de 8 ore/zi dar se respecta doar in acte, deoarece programul lor se prelungeste cu 4 ore sau chiar cu 6 ore depinde de ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare cmd_ro cmd_ro Firma la care lucrez mai lucreaza pana la sfarsitul lunii .De astazi a venit o noua firma care va lucra la acest proiect de luna viitoare .Noua firma a inceput ... (vezi toată discuția)