avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Problema Asociatie Proprietari ,plata intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Problema Asociatie Proprietari ,plata intretinere

Buna ziua.Am si eu o problema cu asociatia,mai exact cu administratoarea care incaseaza intretinerea.A crescut intretinerea cu 50 lei minim in fiecare luna,si cand am intrebat de ce a crescut a refuzat sa imi dea detalii.In plus am vazut pe factura taxa ajutor inmormantare(a murit o vecina)si a bagat in intretinere 8 lei ,fara sa ma intrebe nimic,a zis ca este un proces verbal din 2008 in care s a hotarat ca daca moare un vecin toti locatarii sa plateasca ajutor de inmormantare bagat in intretinere.E normal asa ceva?Am locuit si in alt bloc,dar cand era un deces pe scara venea seful de scara si ne intreba pe fiecare locatar daca vrem sa donam ceva pentru familie....asa mi se pare normal.

Vreau sa stiu unde pot reclama sa vina cineva sa verifice toate registrele de plata ale intretinerii?

Va multumesc ,astept raspuns!
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2013
ContSters280594, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 16:50, 5 Februarie 2013
In perioada rece cheltuielile cresc deoarece creste factura la gaze, la consumul de Gcal pentru apa calda, factura de curent electric, poate aveti si ceva reparatii la bloc.
Totusi trebuie sa va spuna din ce se compune cota dv. de intretinere conform Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 10. - Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Cu privire la ajutorul de inmormantare, atata timp cat el este cerut la nevoie printr-o decizie a comitetului executiv sau hotarare a AG, prevazut intr-un PV, acesta este legal....si cred ca nu ar trebui sa faceti un capat de tara din acesti 8 lei pe care ii dati unei familii in necaz.
Fiecare asociatie de proprietari isi creaza un mod propriu de reglementare a diferitelor aspecte neprevazute in lege. Exista aceasta libertate data asociatiilor de proprietari.

Daca aveti indoieli asupra calculelor cotei de intretinere, in primul rand faceti o sesizare scrisa la presedintele asociatiei, consultati si cenzorul. Poate primiti raspunsuri lamuritoare.

In caz contrar puteti face sesizare la primarie la Biroul de relatii cu asociatiile de proprietari...

In ultima instanta puteti actiona in judecata asociatia de proprietari, sa cereti o expertiza contabila.
Nu e vorba ca nu vreau sa ajut familia ca 8 lei nu e o avere ,dar mi se pare normal sa ma intrebe (poate nu vreau,nu am etc)nu sa bage direct in factura...
Daca nu e o avere pentru dv. acesti 8 lei si vreti sa ajutati familia respectiva, atunci faceti-o.
Bucurati-va daca puteti ajuta pe cineva!
La noi in asociatie, asa cum bine spunea si @elga50, la adunarile generale ale proprietarilor, desi sunt convocati toti membrii asociatiei, de obicei se prezinta la primul termen, cam 30-40 . Sigur, conform legii, reconvocam AG si atunci se prezinta cam 50-60 de membri.
Bun, in cadrul acestor AG se propun diverse teme de discutie care in final se supun votului celor prezenti. Daca se intruneste majoritatea voturilor propunerea este luata, este trecut in PV acest lucru si este ”lege” pentru toti membrii as. prop., inclusiv pentru cei care nu au fost prezenti la lucrarile AG.
Sa revenim la necazul dvs.
Probabil ca intr-o AG s-a discutat despre acest ajutor de inmormantare si s-a luat aceasta hotarare ca modalitate de a strange o mica suma pentru ajutorarea familiei indoliate. Sigur nu ati fost la aceasta AG - din diverse motive, poate nici nu erati membru al respectivei asociatii, nu conteaza, insa este bine sa va informati. Daca nu va este indeajuns raspunsul verbal al administratorului, presedintelui sau al cenzorului, poate reusiti sa lecturati acel PV al AG si o sa va convingeti. Altfel cum sa se procedeze, asa cum sugerati dvs. - cineva sa mearga din usa-in-usa cu tabelul sa colecteze suma respectiva? Eu unul am facut acest lucru o singura data in viata si mi-a fost indeajuns pentru ca s-a gasit un cetatean care, trimis de noi sa achizitioneze o coroana, la decontarea sumei mi-a prezentat si un bon fiscal cu costul taxiului tur-retur de la locul de achizitionare a coroanei... Domnule, te-apuca damblaua cu astfel de apucaturi ale unor oameni. El personal contribuise cu 5 lei la acest ajutor si mi-a prezentat bonul de taxi in valoare de 20 lei!
Nu stiu cum sa comentez atitudinea dvs. (refuzul de a va intreba despre suma si acceptul sau refuzul dvs.). Poate la viitoarea AG propuneti o modalitate mai eleganta de a ajuta o familie la necaz...
In alta ordine de idei, nu cred ca presedintele, administratorul si in ultima instanta cenzorul asociatiei nu va dau explicatii cu privire la cheltuielile as. prop. Adica, dupa dvs. cam care ar fi motivele acestui refuz?
Sfat: in primele 10 zile de la afisarea listei de plata, daca constatati ceva in neregula sau doriti sa se clarifice ceva, va adresati in scris presedintelui as. prop., expuneti problema dvs., o inregistarti la sediul as. prop. si in 7 zile presedintele trebuie sa va raspunda. Nu face acest lucru, mergeti la primaria locala, acolo fiinteaza un birou specializat in relatiile cu as. prop., faceti, la fel o sesizare, o inregistrati sui asteptati raspunsul.
Mai aveti o cale: in primul trimestru al fiecarui an toate as. prop. sunt obligate sa-si tina AG ale proprietarilor. Discutati acolo toate nemultumirile, schimbati daca este nevoie com. ex . sau chiar presedintele, implicati-va in conducera as. prop. si poate asa multumiti mai multa lume, pentru ca altfel spus, e usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune...!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli cu intretinerea-asociatie lorelena1306 lorelena1306 Stimati domni, As dori sa aflu ce cheltuieli trebuie platite la intretinere (obligatorii + specifice asociatiei de locatari: ex femeie serviciu, ... (vezi toată discuția)
Contestare pv doinagherasim doinagherasim Dupa sedinta de Adunare Generala a Asociatiei de Proprietari, in procesul verbal, s-a consemnat ca toti cei prezenti au fost de acord cu ceea ce scrie in acest ... (vezi toată discuția)
Recuperare documente asociatie proprietari mykedany mykedany Buna ziua, Doresc de ceva timp sa actionez in judecata fostul presedinte al Asociatiei de proprietari a blocului in care locuiesc, din urmatoarele ... (vezi toată discuția)