Sa incercam a raspunde in ordinea intrebarilor puse:
La intretinere se platesc toate cheltuielile afisate lunar pe lista de plata. Administrarea asociatiilor de proprietari se face conform legii 230/2007 si HG 1588/2007. In acestea gasiti si modul de rrepartizare a cheltuielilor.
Daca un vecin moare, puteti sa ajutati la inmormantare dar nu va obliga nimeni.
La nastere este "beneficiu", cum spuneti dumneavoastra, ca este inca o familie fericita.
Da, statul plateste ajutor de inmormantare prin Casele de pensii.
Pentru a va lamuri cum stau lucrurile in asociatia dumneavoastra, discutati cu administratorul, cu presedintele, cu cenzorul, cu membrii comitetului...
Si pentru ca aveti atat de multe neclaritati in legatura cu problemele specifice activitatii as. prop., pe langa cele scrise de @adriantot, v-as sugera sa lecturati cat se poate de bine legislatia aratata. Deocamdata, ajunge pentru clarificare... Dar, intreb si eu asa, ati fost prezenta vreodata la o adunare generala? Aveti o comisie de cenzori care verifica legalitatea deciziilor si hotararilor luate ? Ati discutat in AG un Proiect de Buget de venituri si cheltuieli in care s-au propus astfel de fonduri? Si apropo' s de aceste "ajutoare de inmormantare", si mai ales de valoarea maxima si minima a acestora, va spun cu sinceritate ca pentru prima data de cand ma ocup de problemele as. proprietari am auzit de curand la o asociatie de la noi din oras, de un astfel de ajutor de inmormantare acordat familiei indoliate, iar de valoare, ce sa zic, am ramas "interzis"... Asa ca poate ne mai dati amanunte!
Ajutorul de inmormantare este in valoare de 10 lei per apartament x 36 apartamente pe scara. In scara sunt numai oameni in varsta care cu timpul mor si beneficiaza de ajutoare. Eu sunt din Piatra Neamt si am locuit la bloc. Niciodata nu am fost obligati la ajutoare, doar daca a dorit cineva sa ajute pe cei indoliati din proprie initiativa. De 10 ani sunt in Bucuresti (parintii locuiesc inca in Neamt la bloc si nu s-a schimbat nimic) si sunt nevoita sa platesc pentru orice vecin care decedeaza. Adunarile Generale sunt afisate la avizier si nu sunt tinute caci vecinii nu participa, iar deciziile sunt luate numai de persoanele interesate de ilegalitati (adm, presedinte,cenzori). Toate sunt femei iar in cazul in care cer explicatii de la vreo una, ridica vocea si spun ca nu e momentul caci au altceva programat pentru acea zi. Am cerut facturile si modul de calcul de la administrator si mi-a zis ca e bolnava si moare de inima pt ca o supar neavand incredere. La fiecare apartament valoarea finala a cheltuielilor e marita. Nimeni nu a observat, caci sunt batrani si nu au stat sa calculeze. Eu am facut poze si am refacut calculul in casa si numai SURPRIZE.
Da, este mai complicat daca nu sunteti membra a asociatiei de prop., insa prin obtinerea unui mandat de reprezentare de la proprietar, putei participa la AG a proprietarilor, tinute asa cum ziceti, la avizier, unde puteti cere lamuriri suplimentare. Eu pot sa va zic ca la noi in asociatie, participarea membrilor la AG este chiar o problema deosebita. Noi vrem sa particice cat mai multi (din peste 500 proprietari), insa la AG nu se prezinta mai multi de 30-40, asa ca se reprogrameaza, iar prezenta este si mai mica...
Cu privire la acel ajutor de inmormantare de 10 lei pe luna. Daca este aprobat in BVC, asta e, trebuie achitat ca orice fond. Ca dvs. sunteti chiriasa, este altceva, puteti schimba gazda daca acest lucru chiar deranjeaza...
Cu privire la recalcularea de catre dvs. a sumelor repartizate pe lista de plata, ma cam indoiesc de faptul ca ati descoperit oarece surprize, mai ales ca ati si recunoscut ca nu stapaniti legislatia specifica. Poate-mi trimiteti pe asloc_pt5@yahoo.com ceva foto sa incerc sa vad despre ce este vorba... In rest aveti dreptate, acolo unde proprietarii sunt persoane in varsta, unii administratori mai abuzeaza, insa va asigur ca acest lucru se face si cu complicitatea membrilor com. executiv si a comisiei de cenzori. Poate el administratorul sa stea si in cap, daca ai un cenzor corect, va asigur ca admin-ul nu poate "misca un deget in front"... Insa realitate ne spune ca totusi se poate...