Costurile achitate nu se partajeaza, decat daca unul din soti demonstreaza ca au fost platite din bani -ce reprezinta un bun propriu ( de exemplu obtinuti vanzarea unui bun propiru ; salariul incasat este bun comun). Nu poate instanta sa oblige banca sa primeasca cate jumatate din credit de la fiecare dintre fostii soti. pentru ca fiecare din soti raspunde fata de banca pentru plata intregii sume. Poate doar sa stabilieasca in sarcina sotilor sa plateasca jumatate din ce se va plati la banca pana la achitarea creditului. Concret - doar cei doi soti pot stabili cum se va plati ( depun cate jumatate din suma ratei pana la data scadenta, de ex.)
Atata timp cat actul si intelegerea sotilor nu face cta o ceapa degerata pentru banca, nefiindu-i opozabil, intotdeauna va fi dezavantajat sotul care are creditul pe numele lui, care a garantat cu bunul lui, care vrea uncredit si apare codebitor si tot asa, de la situatie la situatie.
CReditul se va imparti, spun eu, in functie de modul in care s-au cheltuit banii, una fara alta nu prea merge... si se tine cont de toate cheltuielile sotilor, veniturile si contributiile lor, in ansamblu, aici intrand si costuri acte etc.
Dar pentru banca nu conteaza... Iar daca sotul care nu aoare in acte nu vrea sa achite, incepe executarea silita... daca are sau nu bunuri de urmarit, depinde... dar pana recupereaza sotul celalalt suma, deja banca ii poate vinde casa ipotecata.
Cu mare-mare grija, recomand alte variante: imprumuturi, refinantari etc. Cam greu insa de realizat in perioada asta.
Multumesc mult pentru ajutor!Cu creditul s-a ridicat fara autorizatie de constructie si fara contract de superficie o constructie pe terenul proprietatea fratelui meu(sotia) iar ipoteca a fost pusa pe garsoniera fostului sot care este si titular de credit.Eu am ingrijire un copil de 3 ani si 6 luni cu care am stat in concediu pana la trei ani de ingrijire copil cu handicap gr II si am avut in aceasta perioada un venit mai mic .Fostul sot(reclamantul) cere drept sulta !/2 din valoarea imobilului si 1/2 din ratele ramase neachitate tinand cont ca banca nu-mi poate acorda mie imprumutul in totalitate datorita conditiilor de garantie.Eu caut cea mai buna solutie pentru mine gandindu-ma la copil si ca practic in aceasta situatie ne aflam din vina comuna.El nu-si vrea decat banii iar fratele meu s-a pozitionat ca proprietar de drept care demonstreaza in instanta ca suntem constructori de rea credinta(nu exista nici macar o semnatura de a lui pe nici un contract sau acord)care nici nu a trecut in aceea perioada pe la adresa respectiva.pe el reclamantul l-a chemat in instanta ca parte opozabila(ca si pe parintii mei-vanzatorii de acum 13 ani ai imobilului si terenului aferent )iar chemarea intr-un proces urmator in care sa-l constituie parte activa pe fratele meu mi se pare putin deplasata in aceeasi cauza...totusi ar fi mai normal sa se termine acum totul...zic...multumiri!!!!
Nu am inteles ultimele 3-4 randuri pe care le-ati scris, insa se schimba radical situatia.
Dv. nu sunteti proprietari de drept si depinde intai care este finalitatea acestui dosar, adica daca se va demonstra ca sunteti de buna sau rea-credinta.
Dupa aia se poate poune problema...
Jumatate din rate e nedrept, oricum... caci rata contine si dobanda, si e prost sa platiti in avans ceea ce va fi datorat peste cativa ani...
IN rest, aveti nevoie de avocat sa va explice, e destul de complicat, nu inteleg daca in partaj a intrat fratele sau e alt dosar...
Fratele meu doar sa ma ajute ...citat fiind a trebuit sa aiba o pozitie.Ne-am gandit ca este cea mai buna pt mine si copil!Nu vreau sa-l insel pe fostul sot dar...nu am decat 1000RON pe luna iar el este director si are si avocat Multumesc mult!