avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi

Marți, 15 aprilie, are loc evenimentul: Reges-Online - Care sunt noutățile și cum abordăm tranziția la noul registru de evidență a salariaților. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisia impusa de angajator. VA ROG URGENT!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisia impusa de angajator. VA ROG URGENT!!!

SUnt angajata din luna semptembrie in SUceava la un puct de lucru al IAsului. Ideea e ca ei au luat bani de la stat pentru ca au angajat un proaspat absolvent. Acum inchid punctul de lucru in suceava si imi cer sa-mi dau demisia sau sa accept sa lucrez in iasi pe acelasi salar, eu avand domiciliul in suceava pana in iasi fiinnd 150 de km, trebuind sa fac naveta(2 ore jumate durand drumus doar dus)Oferta care inevitabil..nu poate fi acceptata fiind imposibila, astfel sa fiu nevoita sa-mi dau demisia si ei sa nu piarda nimic. Ei fac asta pentru ca trebuie sa restituie la stat banii plus dobanda, neavand dreptul sa ma dea afara timp de 3 ani.asa e stipulat in conventie CE pot face?CE staf imi dati? VA rog urgent!!!
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 13:54, 17 Februarie 2009
Ei au dreptul sa va dea afara, numai ca trebuie sa plateasca banii luati de la stat, dar mai au dreptul sa va ofere alternative la locul de munca.Daca singura solutie este sa lucrati la Iasi si nu au alta, puteti sa alegeti, Iaşi sau ieş.
Daca nu renuntati de buna voie, va mai pot da afara pentru neindeplinirea atributiunilor de serviciu si nu au nici de plata.
Din pacate, variantele in cayul angajatului sunt minime. Se conformeaza stau, nu, pleaca.Chiar nu aveti ce face !;)
Pai sa vedem ce zice legea cu privire modificarea locului de munca :
Art. 41. - (1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
(2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.

Art. 42. - (1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

Art. 43. - Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Art. 44. - (1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

In cazul in care angajatorul doreste defiintarea locului de munca poate concedia salariatii din motive neimputabile salariatului. In cazul in care anagajatorul a beneficiat de stimulente de AJOFM are obligatii fata de salariat.
Modificarea locului de munca se face cu acordul salariatului, in mod unilateral doar pentru 60 zile poate dispune schimbarea acestuia , mai departe tot acordul salariatului este cel care legalizeza decizia.
In caest caz este bine sa atatati angajatorului ca aveti cunostinte despre drepturile dvs. si in cazul in care doriti sa acceptati locul de munca la Iasi acceptati doar in cazul in care vi se platesc cheltuielile cu transport si cazare cat si o indemnizatie.
Angajatorul nu poate desfinta locul de munca pe care il detineti,tocmai pentru ca ar trebui sa returneze banii iar un loc de munca la Iasi nu il poate da decat in conditiile detasarii sau printr-un act aditional ce reprezinta un acord scris.
Eu nu m-as grabi sa demisionez ci as solicita angajtorului sa-mi suporte cheltuielile cu mutarea in Iasi.
Oricum decizia va apartine. La demisie nu beneficiati de somaj, asa ca nu vad nici un motiv sa-i faceti un favor angajatorului care dupa ce a beneficiat de bani pentru anagajrea dvs. doreste sa va lipsesca de posibilitatea de a avea un venit.
adelaida_07 a scris:


In caest caz este bine sa atatati angajatorului ca aveti cunostinte despre drepturile dvs. si in cazul in care doriti sa acceptati locul de munca la Iasi acceptati doar in cazul in care vi se platesc cheltuielile cu transport si cazare cat si o indemnizatie.



Potrivit contractului de munca unic la nivel national,

ART.45. - Salariatii unitatilor trimisi in delegatie in tara sau in strainatate, vor beneficia
de urmatoarele drepturi:
a) decontarea cheltuielilor de transport, asigurare si a costului cazarii, potrivit conditiilor
stabilite prin contractele colective de munca la celelalte niveluri;
b) diurna de deplasare al carei cuantum se stabileste prin negociere la nivel de ramura,
grupuri de unitati sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele
normative ce se aplica la institutiile publice.
ART.46. - Salariatii unitatilor trimisi in detasare beneficiaza de drepturile de delegare
prevazute la art. 45. In cazul in care detasarea depaseste 30 de zile consecutive, in locul
diurnei zilnice se plateste o indemnizatie egala cu 50% din salariul de baza zilnic. Aceasta
indemnizatie se acorda proportional cu numarul de zile ce depaseste durata neintrerupta
de 30 de zile.
ART.47. - Persoanele detasate isi mentin toate drepturile pe care le-au avut la data
detasarii, cu exceptia celor privind igiena si protectia muncii, chiar daca la locul de munca
unde sunt detasate acestea nu se mai regasesc. Daca la locurile de detasare, drepturile
echivalente au niveluri mai mari sau se acorda si alte drepturi, persoanele detasate
beneficiaza de acestea, inclusiv de toate drepturile privind protectia si igiena muncii,
corespunzatoare noului loc de munca.
Nu semnati nici o demisie.Daca vor sa va trimeata la iasi,sa suporte cheltuielile legate de naveta sau sa va asigure spatiu de locuit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor suplimintare in perioada delegatiei alice27 alice27 Buna seara, Imi puteti spune care ar fi modalitatea de plata a orelor suplimentare in perioada delegatiei? (vezi toată discuția)
Detasare sau delegare? christiy christiy am o nelamurire la locul meu de munca. angajatorul (de stat) si-a exprimat dorinta de a ma \"detasa\" in folosul unitatii de la un loc la altul de munca, in ... (vezi toată discuția)
Acordare diurna adinaadina adinaadina Puteti sa-mi spuneti, va rog, da ca se acorda diurna in cazul unei delegatii in cazul in care ai cazarea si masa asigurata? transportul sa facut cu ... (vezi toată discuția)