Se da urmatoarea situatie: o persoana este angajata la o Companie Nationala si are de primit drepturi salariale restante de cateva luni. In acest sens a dat in judecata Compania pt recuperarea drepturilor restante dar cererea nu a fost judecata inca. Intre timp, acesta persoana este trimisa de catre Companie la un contract in afara tarii si primeste din casierie in avans diurna aferenta. La revenirea in tara Compania ii solicita angajatului sa faca decontul si sa restituie diferenta de bani.
Intrebarea este, poate fi obligat angajatul sa restituie acei bani, in conditiile in care compania are oricum datorii catre el? Poate angajatul sa retina sumele primite cu titlu de avans diurna in contul restantelor salariale?
HG nr.518/1995 :
ART. 12
(1) Sumele în valută cuvenite personalului, în condiţiile stabilite prin prezenta hotărâre, se acordă sub formă de avans.
(2) Justificarea sumelor cheltuite în valută, cu excepţia celor reprezentând drepturile de diurnă, se face pe bază de documente şi se aprobă de către conducătorii unităţilor trimiţătoare; în cazul cheltuielilor medicale este necesar şi avizul policlinicii de specialitate.
(3) în situaţia în care în unele ţări, potrivit practicii existente pe plan local, nu se eliberează documente sau acestea sunt reţinute de către autorităţi, sumele cheltuite se justifică pe bază de declaraţie dată pe propria răspundere.
în ţările în care România are reprezentanţe, declaraţia se confirmă de către aceste reprezentanţe, dacă pentru obţinerea acestei confirmări nu sunt necesare cheltuieli de deplasare.
ART. 13
(1) Sumele în valută folosite în alte scopuri, pierdute, furate sau cheltuite fără respectarea condiţiilor în care au fost acordate potrivit prezentei hotărâri, se recuperează în valută de la cei vinovaţi.
(2) Eventualele penalităţi de întârziere se calculează în lei, pe baza cursului de schimb valutar la data depunerii sumei datorate.
ART. 14 Recuperarea avansului nejustificat sau a sumelor rămase necheltuite şi nedepuse sau depuse peste termenele prevăzute de lege, inclusiv a penalităţilor de întârziere, se face pe bază de dispoziţie emisă de către conducătorul unităţii trimiţătoare, la propunerea compartimentului financiar-contabil al unităţii care a acordat avansul în valută, indiferent de unitatea la care este încadrat în muncă titularul de avans.
Nu se poate face compensarea in bani decat cu acordul angajatorului ...
Am gasit si eu HG nr.518/1995, doar ca persoana la care fac eu referire a fost trimisa in strainatate pt un contract de intretinere/reparatii ale unor echipamente apartinand unei firme straine, caz care nu cred ca se potriveste cu niciuna dintre situatiile specificate in art 1 din HG nr.518/1995.
Cum se calzuleaza penalitatile? Exista vreo diferenta intre procentul aplicat in acest caz si cel aplicat in cazul intarzierilor salariale?
Legislatie diurna
ane mari
Buna ziua,
Am urmatoarea problema: un salariat pleaca in delegatie la inceputul lunii iulie timp de 2 zile. Slariatul primeste salariul o singura data pe ... (vezi toată discuția)