avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... transfer in temeiul art. 169 Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

transfer in temeiul art. 169 Codul Muncii

Buna ziua, am urmatoarea speta pentru care va solicit ajutorul.
Un angajat este transferat in temeiul unei hotarari a consiliului local, de la societatea x (cedentul) la un serviciu public din cadrul consiliului local (cesionarul) adica y. Transferul de la x la y s-a produs la data de 01.06.2008, data la care cedentul (x) avea in vigoare un contract colectiv de munca negociat dar cu valabilitate pana la data de 21.07 2008 cand la acesta a intrat in vigoare un nou CCM intregistrat la camera de munca. Atat CCM-ul existent la data transferului, cat si cel de-al doilea CCM negociat prevedea pentru salariatii cedentului (x) o prima de concediu si c/val unui salariu(in primul CCM) si ulterior a doua (al.-ii-lea CCM) salarii medii nete pe societate la pensionarea ptr. limita de varsta. Avand in vedere ca cesionarul (y) nu are un CCM negociat, fiind aplicabile disp.art.169 C Muncii si ale Legii 67/2006 privind protectia salariatilor si faptul ca ulterior tranferului, mai precis la data de 01.10.2008, salariatul transferat s-a pensionat ptr. limita de varsta, va rog sa-mi spuneti daca in temeiul legal aratat acesta trebuia sa beneficieze de drepturile banesti mentionate mai sus, drepturi pe care "y" a refuzat sa i le acorde. Pot incerca o actiune in instanta? si daca da , care este CCm-ul aplicabil? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:21, 13 Februarie 2009
Salariaţii beneficiază de protecţia drepturilor lor în cazul în care se produce un transfer al întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acesteia către un alt angajator, potrivit legii.
Salariatului ii sunt aplicabile prevederile CCM incheiat la nivel de angajator-cesionar, intrucat la data pensionarii devenise salariatul acestui angajator.
În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
Potrivit art. 50 din CCMN , salariaţii care se pensionează pentru limită de vârstă primesc o indemnizaţie egală cu cel puţin două salarii de bază avute în luna pensionării.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Novatie cim? C_CRISTINA C_CRISTINA Ma voi confrunta cu urmatoarea situatie: pe firma x exista 80 de salariati. Se infiinteaza firma Y pe care se doreste continuarea activitatii firmei x cu toti ... (vezi toată discuția)
Decizii emise cu acelasi nr. de inregistrare creerul creerul Salut la toata lumea! Sunt nou pe forum si as dori un raspuns urgent la problema mea. Cu un an in urma, firma ,,x'' la care lucram a fost preluata de firma ... (vezi toată discuția)
Cesiune contract munca monik monik buna ziua! daca exista niste CIM incheiate cu SC X si SC X infiinteaza o noua SC (SC Y), contractele de munca cu SC X pot fi cesionate catre SC Y? in ce baza ... (vezi toată discuția)