Buna ziua!Numele meu este Ana si as dori si eu un raspuns la o intrebare privind mostenirea.Ambii parinti sunt decedati ,Tatal in 2007,iar mama acum in ianuarie 2013.Suntem 3 surori.In anul 1974,tata(care locuia in mediul rural) voind sa-si faca a doua casa in oras si neavand voie cu 2 proprietati la data respectiva,conform normelor de atunci ,a facut un testament surorii mijlocii in varsta de18 ani atunci .Mai tarziu cand batranetea a inceput sa-si spuna cuvantul si el iesind la pensie s-a retras cu mama la tara(mama locuind in permanenta la tara) iar casa din oras ia dat-o surorii mai mici(a treia) cu contract de vanzare cumparare cu conditia de a avea grija de ei la batranete si de ai inmormanta.Cum la ambele inmormantari am participat toate trei,financiar,am ajuns in punctul de a ne certa,intrucat sora mijlocie vrea tot.Mentionez ca nu are acte pe casa si gradina de la tara ,exista acel testament dar doar la notar fiindca originalul nu se gaseste iar acte de proprietate nu sunt intrucat mama a preluat casa si gradina de la bunica(mama ei) cu un testament semnat cu degetul..In final nu ezista act de proprietata pe casa si gradina de la tara.As dori,va rog frumos,sa stiu unde ma pot adresa sa reconstitui actele de proprietate,?daca le refac,pot dezbate mostenirea ?pot obtine cota parte dincele 2 proprietati? Ce sanse am? Mentionez ca proprietatile in cauza sunt situate in judetul Vaslui
Va sfatuiesc sa mergeti la un notariat din localitatea unde au avut parintii ultimul domiciliu, sau din judet, cu certificatele de deces ale parintilor, actele care dovedesc ca dumneavoastra sunteti mostenitoare si actele de proprietate pe care le detineti.
Avand in vedere situatia descrisa, va puteti adresa instantei chemand in judecata ceilalti mostenitori care au obligatia de a prezenta inscrisurile pe care le detin,respectiv contractul de vanzare-cumparare, testamentul.Tinand cont ca parintii dvs.cat au fost in viata nu au solicitat in instanta anularea actului de vanzare cumparare pentru nerespectarea clauzelor inscrise in el, iar cheltuielile de inmormantare le-ati suportat impreuna cu ceilalti mostenilori puteti solicita in aceeasi actiune in justitie despagubiri pentru cheltuielile efectuate la inmormantare de la cel care este proprietar in baza actului de vanzare cumparare.Numai bunurile cuprinse in testament vor fi fi impartite mostenitorilor in cotele legale.