avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impozitare venituri din arenda
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impozitare venituri din arenda

pentru ca nu sunt de specialitate iar legislatia in materie este stufoasa si schimbatoare aproape de la o zi la alta, iar termenii utilizaţi de către codul fiscal nu imi sunt tocmai familiari, v-as ruga să imi raspundeti urmatoarelor nelamuriri:

am incheiat un nou contract de arendă pentru un teren agricol - inca nu este semnat de ambele parti desi are data trecuta decembrie 2012 si este intregistrat si la primarie - ocazie cu care am primit o adeverinta pentru administratia fiscala teritoriala, in care este mentionat venitul din arenda pe anul 2012 si faptul ca nu s-a retinut impozitul pe venit, asa cum prevede OUG 125/2011.
Nelamurirea mea vizeaza urmatoarele:
- acest impozit este pe anul 2012 sau este pe anul 2013;
- el a fost achitat in anii anteriori de catre arendas, ori este un impozit nou;
- ce inteles are textul art.62 alin.2 ind.5:` Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut`
- impozitul pe venit este de 16%? si din ce valoare: din suma primita pe anul 2012 ca venit din arenda ori se aplica coeficientul de 25% cf. art. de mai sus;
- ce reprezinta termenul de - venit net din cedarea bunurilor in sistem real -?
- conform Codului fiscal, plata acestui impozit se face 50% pana la 25.07.2013 ;iar restul pina la la 01.11. a.c.?
- aceasta obligatie de plata nu putea fi achitata de catre arendas?
- se poate negocia cu arendasul durata contractului, aceasta fiind in contract de 10 ani, la o perioada mai mica: ex. de 5 ani, si ce argumente pot sa aduc in favoarea mea (ratiunea acestei intrebari este varsta inaintata precum si modificarile permanente ale legislatiei care ar putea face ca acest contract - care nici acum nu este favorabil mie - sa fie si mai nefavorabil in timp)?
- unde as putea gasi detaliat aspecte privitoare la acest subiect, in afara de legislatie c, pe care o gasesc prea tehnica?
V-as ruga sa imi raspundeti cat mai curand intrucat trebuie sa semnez contractul.
Cu multumiri anticipate.
Valoarea trecuta pe adeverinta este arenda pentru anul agricol 2012 si declararea venitului si plata impozitului o veti face in 2013.
Referitor la anii anteriori, nu primeati in fiecare an, odata cu banii si acea adeverinta prin care va comunica ca nu a platit impozitul? In fiecare an dumneavoastra aveati obligatia sa declarati acel venit din arenda si sa platiti impozitul. El este introdus in codul fiscal de cativa ani buni.
Impozitul e de 16% aplicat la arenda primita (din care mai intai se scade 25%). Plata o faceti intr-o singura transa si la termenul fixat de ei, asa cum v-am mai scris in celalalt raspuns.
E bine sa lasati pe 10 ani. Pe de alta parte, aveti in contract si clauze de incetare dar cu conditia sa-l anuntati pe arendas cu un an inainte ca el sa nu mai cheltuiasca banii cu infiintarea de noi culturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impoyit pe venit din arenda - completat iulliana iulliana Pentru ca nu sunt de specialitate iar legislatia in materie este stufoasa si schimbatoare aproape de la o zi la alta, iar termenii utilizaţi de către codul ... (vezi toată discuția)
Declaratia 200 pentru veniturile din areda nicolaeelena nicolaeelena Pentru veniturile in lei obtinute de persoana fizica in baza contractului de arenda completat cu act aditional in care apare urmatorul articol unic, se depune ... (vezi toată discuția)
Contract arenda teren agricol filica filica Mama mea in varsta de 82 de ani are terenul agricol dat in arenda la o socetate agricola din anul 2008 pentru care primeste plata in natura (griu si porumb) ce ... (vezi toată discuția)