avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impoyit pe venit din arenda - completat
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impoyit pe venit din arenda - completat

Pentru ca nu sunt de specialitate iar legislatia in materie este stufoasa si schimbatoare aproape de la o zi la alta, iar termenii utilizaţi de către codul fiscal nu imi sunt tocmai familiari, v-as ruga să imi raspundeti urmatoarelor nelamuriri:
- Am incheiat un nou contract de arendă pentru un teren agricol - inca nu este semnat de ambele parti desi are data trecuta decembrie 2012 si este intregistrat si la primarie - ocazie cu care am primit o adeverinta pentru administratia fiscala teritoriala, in care este mentionat venitul din arenda pe anul 2012 si faptul ca nu s-a retinut impozitul pe venit, asa cum prevede OUG 125/2011.
Nelamurirea mea vizeaza urmatoarele:
- in contract nu este este nici o clauza cu privire la cine va achita impozitul pe venit, insa arendasul-persoana juridica nu avea obligatia legala a achitarii a acestui impozit?
- in adeverinta primita se comunica ca arendasul nu a retinut impozitul pe venit cf. OUG 125/2011, situatie in care suma primita nu trebuia sa fie mai mare, sa cuprinda si suma reprezentand impozitul pe venit, care probabil fusese achitat in anii anteriori de catre arendas?
- nu a fost nici o discutie ori vreun act incheiat anterior cu arendasul privitor la plata acestui impozit
- cum as putea verifica daca acest impozit nu a fost achitat de catre societatea care are terenul in arenda, si care este temeiul juridic in baza caruia arendasul se degreveaza de aceasta plata in defavoarea mea?
- aceasta situatie ar putea conduce la plata unor penalitati sau dobanzi pe care as fi nevoita sa le achit, si cum as putea evita aceasta situiatie neplacuta?
- precizez ca nu am solicitat si nu am beneficiat de subventii, de acestea probabil a beneficiat societatea care are terenul in arenda.
- acest impozit este pe anul 2012 sau este pe anul 2013?
- el a fost achitat in anii anteriori de catre arendas, ori este un impozit nou?
- ce inteles are textul art.62 alin.2 ind.5:”Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut”
- impozitul pe venit este de 16% sau 10%? ;si din care valoare: din suma primita pe anul 2012 ca venit din arenda ori se aplica coeficientul de 25% cf. art. de mai sus?;
- ce reprezinta termenul de - venit net din cedarea bunurilor in sistem real -?
- conform Codului fiscal, plata acestui impozit se face 50% pana la 25.07.2013 ;iar restul pina la 01.11. a.c.?
- aceasta obligatie de plata nu putea fi achitata de catre arendas?
- se poate negocia cu arendasul durata contractului, aceasta fiind in contract de 10 ani, la o perioada mai mica: ex. de 5 ani, si ce argumente pot sa aduc in favoarea mea (ratiunea acestei intrebari este varsta inaintata precum si modificarile permanente ale legislatiei care ar putea face ca acest contract - care nici acum nu este favorabil mie - sa fie si mai nefavorabil in timp)?
- unde as putea gasi detaliat aspecte privitoare la acest subiect, in afara de legislatie, pe care o gasesc prea tehnica?
Contractul anterior nu are stipulat cine plateste impozitul.
Contractul ce urmeaza a-l semna, cu data intocmirii trecuta 17.12.2012, are mentionat la art.8 - Drepturile si obligatiile arendasului - lit.k): „ Sa plateasca impozitele datorate pe veniturile realizate din exploatarea terenului arendat”, insa in acelasi timp la art.7 – Drepturile şui obligaţiile arendatorului – la lit.f) se statuează: „ sa platească taxele şi impozitele datorate pentru terenurile arendate”, caz in care obligatia achitarii impozitului pe venit din arenda cui revine?
Mai arat că impozitul pe teen l-am achitat eu, iar nu arendasul.
Va rog sa-mi spuneti daca prevederile art. 83 si 62 din Codul fiscal, cu privire la impozitarea veniturilor obtinute din arendarea terenurilor agricole se aplica pentru veniturile anului fiscal 2012.
La o intrebare similară am gasit urmatorul raspuns, care nu stiu daca se aplica si in cazul meu.
Prevederile care au introdus impunerea prin retinere la sursa in sarcina arendasului, impozitul fiind final, respectiv prevederile art. 62 alin. (2 indice 1) – (2 indice 5) din Codul fiscal aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2012, potrivit art. VII din OUG 125/2011.
In aceasta situatie, pentru veniturile platite incepand cu 1 ianuarie 2012, platitorul venitului (arendasul) este cel care va avea obligatia de a calcula si retine la sursa impozitul pe venit, la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut diminuat cu cheltuieli forfetare stabilite in cota de 25% din venitul brut. Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se va vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut de catre arendas si reprezinta impozit final pentru arendator.
- V-as ruga sa imi raspundeti cat mai curand intrucat trebuie sa semnez contractul.
Cu multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 16:42, 6 Februarie 2013
Nu avea arendasul obligatia de retinere si plata a impozitului pe venitul din arenda. Prin lege s-a lasat posibilitatea partilor de a alege de comun acord dar orice alegere s-a luat, trebuia trecut in contract. Oricum, luat contractul asa cum e acum deja inregistrat, si tinand cont si de adeverinta primita de la arendas cu suma si cu faptul ca el nu a platit nimic in contul dumneavoastra ca impozit pentru venitul din 2012, atunci trebuie sa depuneti acum declaratia 200 si o copie dupa acea adeverinta, la administratia financiara de domiciliu iar in a doua parte a anului veti primi acasa o decizie de impunere cu suma si termenul de plata a impozitului datorat.
Valoarea venitului (arendei) trebuie sa fie, in aceasta situatie, exact cea din contract.
Ce prevede precizarea citata de la art. 8 nu se refera la impozitul pe venitul din arenda iar cea de la art. 7 se refera la impozitul pe terenul agricol extravilan care trebuie platit de proprietar.
@george_neagu a scris:
Valoarea trecuta pe adeverinta este arenda pentru anul agricol 2012 si declararea venitului si plata impozitului o veti face in 2013.
Referitor la anii anteriori, nu primeati in fiecare an, odata cu banii si acea adeverinta prin care va comunica ca nu a platit impozitul? In fiecare an dumneavoastra aveati obligatia sa declarati acel venit din arenda si sa platiti impozitul. El este introdus in codul fiscal de cativa ani buni.
Impozitul e de 16% aplicat la arenda primita (din care mai intai se scade 25%). Plata o faceti intr-o singura transa si la termenul fixat de ei, asa cum v-am mai scris in celalalt raspuns.
E bine sa lasati pe 10 ani. Pe de alta parte, aveti in contract si clauze de incetare dar cu conditia sa-l anuntati pe arendas cu un an inainte ca el sa nu mai cheltuiasca banii cu infiintarea de noi culturi.


@iulliana: va rog sa nu deschideti mai multe topicuri cu acelasi subiect, contravine regulamentului forumului si postarea va fi stearsa fara nici un aviz prealabil. Formulati intrebarile numai in topicul pe care l-ati deschis pentru acest subiect. Va multumesc pentru intelegere.
Lucian Huzum - moderator
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2013
Lucian Huzum, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare venituri din arenda iulliana iulliana pentru ca nu sunt de specialitate iar legislatia in materie este stufoasa si schimbatoare aproape de la o zi la alta, iar termenii utilizaţi de către codul ... (vezi toată discuția)
Impozitarea veniturilor din arenda codrina.ama codrina.ama Va rog sa-mi spuneti daca prevederile art. 83 si 62 din Codul fiscal, cu privire la impozitarea veniturilor obtinute din arendarea terenurilor agricole se ... (vezi toată discuția)
Declaratia 200 pentru veniturile din areda nicolaeelena nicolaeelena Pentru veniturile in lei obtinute de persoana fizica in baza contractului de arenda completat cu act aditional in care apare urmatorul articol unic, se depune ... (vezi toată discuția)