Va mai deranjez cu o intrebare
Custodia comuna care a intrat in vigoare in oct.2011 se aplica retroactiv si pentru hot. pronuntate anterior ( unde solutia a fost de incredintare a copilul catre mama) sau trebuie facuta o alta actiune in instanta prin care, in cazul nostru tatal, sa ceara acest lucru instantei.
Multumesc
Da, tatal va trebui sa introduca o actiune in instanta prin care sa ceara stabilirea custodiei comune, conform noului cod civil.
Hotararea veche de incredintarea a minorului catre mama nu are autoritate de lucru judecat, ea putand fi schimbata atunci cand se modifica situatia de fapt.
O astfel de cerere nu este insa automat acceptata de catre instata, ci tatal va trebui sa probeze ca este in interesul superior al minorului schimbarea modalitatii de exercitare a custodiei, nu doar un capriciu al tatalui.
Daca sunteti parinti care pot colabora, mai bine va intelegeti cum sa exercitati autoritatea comuna, ca e stupid sa mergeti in instanta daca va puteti pune de acord.
In plus, eu nu consider ca tatal trebuie sa dovedeasca faptul ca e in interesul copilului, asta o stim toti ca unui copil ii e mai bine cu 2 parinti, cred ca tatal trebuie sa dovedeasca doar ca nu i se aplica anumite exceptii legale... sau, mai exact, trebuie doar sa se apere daca mama demonstreaza ca el se incadreaza in acele exceptii.
in practica instantelor lucurrile nu astau asa evident. TMB spre exempu respinge pe banda rulanta astfel de cereri ( in apel) apreciind ca daca nu s-a probat ca este in interesul copilului ramane asa ...adica custodie exclusiva pe incredintare la mama
Personal nu am avut astfel de piedici si nici nu prea am auzit asta urmarind dosarele din sedintele unde am participat la TMB. Ce intelegeti prin "pe banda rulanta"?
Cat despre interesul minorului, ce facem, dovedim ceva peste lege? Daca legea instituie regula autoritatii exercitate in comun la 397, intelegem ca legiuitorul a vrut sa instituie o regula care nu e, de principiu, in interesul minorului sau care, desi e o regula cu exceptii de stricta interpretare, trebuie dovedita?
Presupunem ca, daca ne streseaza atat cu interesul minorului, si legiuitorul a urmarit acelasi lucru cand a reglementat regula autoritatii comune. In consecinta, daca legea spune ca e in interesul copilului sa fie crescut de 2 parinti, daca asa se interpreteaza si dreptul la familie si relatii de familie, cum sa imi spuna o instanta ca nu am dovedit evidentul???
Si daca acest evident trebuie dovedit, unde anume imi arata legiuitorul conditii de indeplinit ca interesul minorului sa jusrtifice doi parinti? E absolut absurd...
Ai o situatie concreta?
Daca da, da-mi un PM, ma intereseaza.