avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... 2 intrebari
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

2 intrebari

1. am cerut in instanta de recurs completarea dispozitivului cu acordarea cheltuielilor de judecata, acestea fiind omise cu toate ca au fost solicitate , in temeiul art. 281 c.p.c. poate fi considerat tardiv, decizia fiind pronuntata in data de 25.09.08?

2. tatal meu si fratele sau au ramas fara ambii parinti inainte de anul 1944, in 1944 sunt refugiati ambii si s-au stabilit in Romania. Tatal meu avea varsta de 19 ani, fratele sau 16. Nu exista succesiune, tatal meu dand declaratie de refugiat ca il are in grija pe fratele sau de 16 ani, minor, act ce s-arecuperat din arhivele statului nostru.. Ce drepturi ar avea fiecare privind obtinerea unor despagubiri materiale pentru ceea ce a ramas in urma lor, de la parinti, dupa refugiu? Ce cota, fiecare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:08, 14 Februarie 2009
1. Cererea de completarea a dispozitivului unei hotarari se depune la instanta care a pronuntat hotararea si nu la instanta superioara. Cererea de completare a hotărârii poate fi formulată de partea interesată în acelaşi termen în care se poate declara, după caz, apel sau recurs împotriva acelei hotărâri, iar în cazul hotărârii date în fond după casarea cu reţinere, în termen de 15 zile de la pronunţare. Cererea se soluţionează de urgenţă, cu citarea părţilor, de către instanţa care a pronunţat hotărârea a cărei completare se solicită. Instanţa se va pronunţa în aceeaşi compunere, prin hotărâre separată , care se va ataşa atât în dosarul cauzei, cât şi în dosarul de hotărâri al instanţei.

2. În cazul în care instanţa a omis să se pronunţe cu privire la cheltuielile de judecată solicitate, partea se poate plânge şi pe calea apelului sau a recursului ori a revizuirii întemeiate pe art.322 pct.2 C.proc.civ.

3. Nu cred ca mai este posibil sa se depuna cereri pentru acordarea de despagubiri in baza Legii nr. 290/2003.
wap54 a scris:

1. am cerut in instanta de recurs completarea dispozitivului cu acordarea cheltuielilor de judecata, acestea fiind omise cu toate ca au fost solicitate , in temeiul art. 281 c.p.c. poate fi considerat tardiv, decizia fiind pronuntata in data de 25.09.08?

Daca instanta de recurs a omis sa se pronunte asupra capatului de cerere referitor la acordarea cheltuielilor de judecata, puteti solicita completarea hotararii in termen de 15 zile de la pronuntare.
În cazul în care instanţa de recurs a omis să se pronunţe cu privire la cheltuielile de judecată solicitate, partea se poate plânge şi pe calea revizuirii întemeiate pe art.322 pct.2 C.proc.civ.
Termenul de exercitare a acestei cai extraordinare de atac este este de o lună şi se va socoti de la comunicarea hotărârilor definitive.

Daca ati facut cerere de completare a dispozitivului hotararii instantei de recurs, avand in vedere ca termenul de exercitare a acestei cereri este de 15 zile de la pronuntare, ultima zi in care trebuia depusa o astfel de cerere este 13 octombrie 2008.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata wap54 wap54 Ce posibilitati as avea sa recuperez cheltuielile de judecata solicitate in recurs dar care nu au fost trecute in dispozitivul hotararii, chitanta exista la ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata - cerere admisa in parte anca_diana anca_diana Buna seara, Am un litigiu de munca in care cererea mi s-a admis in parte ( angajatorul s-a achitat de datorie in cursul procesului). Am solicitat si ... (vezi toată discuția)
Cine plateste cheltuielile de judecata? giovana giovana sant persoana fizica autorizata, practic taximetria, mam judecat cu casa de pensii pentru ca imi venise sa platesc 12000 ron, mam judecat si a mai ramas de ... (vezi toată discuția)