Penalitatile de intirziere la plata facturii pot depasi valoarea deditului principal daca acest lucru este prevazut in contract ?
Acest lucru nu poate fi considerat clauza abuziva in sensul Legii193/2000 si a Directivei 93/13/CCE ?
Multumesc.
Am ridicat aceasta problema pentruca am intilnit in practica judiciara solutii favorabile ( vedeti sentinta civila nr.2637/24.08.2011 in dosarul nr.3858/312/2011 a Jud. Slobozia si altele ).
Eu sint intr-o situatie in care la un debit de 2581,32 lei imi pretind penalitati in suma de 37.805.68 lei si onorar de executare de 59.714,23 lei . Ma intreb : acest lucru nu este un abuz ? IN CE LUME TRAIM ?
Mai precizez faptul ca in contract nu se prevede ca penalitatile sa poata depasii debitul . Dar chiar asa daca ar fi tot abuz s-ar numi daca nu excrocherie .
Va fac cunoscut faptul ca prin ordonanta comerciala s-a dispus achitarea debitului in suma de 2.581,32 lei si 42 lei cheltuieli de judecata , alceva nimic mai mult .
In baza acestei ordonante , executorul judecatoresc redacteaza procesul verbal prin care someaza societatea , ca pe linga debitele mai sus aratate sa se plateasca si suma de 37.805,68 lei cu titlu de penalitati , precum si suma de 59.714,23 lei drept onorar ( cheltuieli de executare ) . Precizez ca penalitatile si onorarul au fost stabilite unilateral si arbitrar de catre executor , fara nici o baza legala de calcul ( nu prezinta desfasurator privind calculul penalitatilor ) , iar in ceea ce priveste onorarul stiu ca acesta nu poate fi mai mare de 10% din valoarea debitului urmarit .
As fi interesat : ce opinia au avocatii in problema aratata de mine ?
Astept cu interes opiniile tuturor . Abuzurile in perceperea penalitatilor si apoi executarea lor au luat o mare amploare in ultimii ani . Cunosc o societate comerciala careia i s-a cerut insolventa pentru neachitarea penalitatilor ( nu avea datorii neachitate la acel furnizor ) . Dupa achitarea penalitatilor , societatea declansatoare a retras actiunea .Cu toate acestea procedura insolventei a continuat , iar azi societatea este in faliment .
Poate cu alt prilej o sa va prezint si alte amanunte legate de procedura insolventei , pe care eu le gasesc abuzive si nelegale , tocmai de aceea am sesizat aspectul cu penalitatile .
Vrei sa-l falimentezi pe X cu care ai colaborat ? ii calculez penalitati cit vrei , acestea sa depaseasca pragul prevazut de L.85/2006 si ii deschizi procedura insolventei . De restul se " ocupa " instantele de judecata si lichidatorii ( terminatorii ).