avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Retea de medie tensiune peste terenul meu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Retea de medie tensiune peste terenul meu

Ce pot face in cazul in care pe terenul meu trece o retea de medie tensiune electrica?

Intra cam jumatate de metru peste o latura a terenului. Si din ce stiu eu nu e nici sigur, nici sanatos sa construiesti la mai putin de 20 m de axul retelei. Si in cazul asta jumatate din teren e inutilizabil. Cum pot sa ii determin pe proprietarii retelei (Eon cred) sa-si mute reteaua?
Cel mai recent răspuns: Claudiu Druia , Consilier juridic 16:39, 16 Februarie 2009
Normal ar fi sa o ia si sa o mute. Nu am nici un stilp la mine pe teren doar cabluri care traverseaza parcela
prin intelegere cu ei sau in cele din urma, actiune in instanta, obligandu-i sa mute reteaua deoarece nu puteti utiliza terenul...nu-l puteti instraina...
daca aveti si casa acolo....incercati sa obtinerti de la ei o chirie sau o reducere la curentul electric.
Din păcate întrebarea dvs. este prea sumară. Nu precizaţi despre ce fel de teren este vorba, şi era important pentru oferirea unor soluţii punctuale. Voi încerca o generalizare.
Din câte am văzut în speţe asemănătoare, nu prea aveţi sorţi de izbândă cu înţelegerea amiabilă. În instanţă însă vă puteţi lovi de trei variante posibile, depinde de juriştii celor de la EON şi de judecători:

1. Dacă este teren agricol extravilan, nu aveţi cum demonstra afectarea unui interes legitim şi acţiunea este respinsă.

2. Dacă terenul este agricol intravilan (adică un teren obţinut pe Legea 18 sau alte legi funciare şi ulterior trecut în intravilan), acţiunea dvs. poate fie admisă, pentru că proprietarul reţelei nu are niciun accept din partea dvs. de a trece peste terenul dvs.

3. Dacă terenul este agricol intravilan, acţiunea poate însă să vă fie şi respinsă pe considerentul că la data primirii terenului agricol, acesta era deja afectat de existenţa stâlpilor şi a reţelei electrice, fapt cunoscut şi acceptat (prin semnarea procesului-verbal de punere în posesie) de către dobânditor.

Nu vă rămâne decât să încercaţi şi să vedeţi ce părere va avea instanţa. Vă urez succes :).
Ultima modificare: Duminică, 15 Februarie 2009
Claudiu Druia, Consilier juridic
Terenul e intravilan, in Timisoara si am si certificat de urbanism pentru a putea construi pe el. Problema e ca daca voi cere avize de la Enel pentru autorizatia de constructie ma vor obliga sa ma retrag 7 metrii de la axul firelor de curent si pierd astfel jumatate din terenul pe care as fi putut sa construiesc. Chiar astazi am discutat cu ei si ce mi-au spus ca daca vreau sa mut reteaua sau sa izolez mai bine cablurile (pentru a obtinere o retragere mai mica fata de fire) trebuie sa o fac pe banii mei
Luaţi legătura cu un avocat şi, pornind de la răspunsul meu anterior, încercaţi să aflaţi ce anume consideră că poate obţine pt. dvs. Mai sunt şi alţi factori de luat în considerare, dar trebuie o analiză pertinentă făcută la faţa locului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema stalp electricitate privat pe proprietate privata musatmihai1988 musatmihai1988 buna ziua , am dat intamplator de forumul dvs si mi se pare o idee excelenta . problema mea consta in urmatoarele tatal meu a achizitionat un teren dupa ... (vezi toată discuția)
Servitute la stalpii renel? lg. nr.154/2012 - retele de comunicatii Balaurul Balaurul Buna ziua, In [b]1992[/b], undeva la ţară, mi s-a retrocedat un [b]teren intravilan, pe a carui latura [/b](de aprox. 140 m) era/[b]este reteaua de 220 ... (vezi toată discuția)
Probleme vecin - prelungirea retelei electrice, eon iasi andreipotorac andreipotorac Salut! Este primul meu post in acest forum, si ma bucur foarte mult pentru ceea ce faceti! Problema mea pe scurt este urmatoarea. In Iasi, Bucium, se ... (vezi toată discuția)