avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1134 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort si partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort si partaj

Buna ziua, as vrea sa lamuresc cateva probleme in cazul unui presupus divort al parintilor mei, desi am incercat sa mediez aceasta problema. Mama il ameninta pe tata ca baga divort dupa 40 de ani de casnicie. Motivul invocat este ca nu se mai inteleg si exista tensiune permanenta intre ei, desi ea este cea care intretine aceasta stare. Ok, dragoste cu forta nu se poate, desi dupa atata vreme mi se pare ciudat sa iei o asemenea decizie.
Tata nu vrea sa divorteze, mama deocamdata ameninta. Ma intereseaza posibilitatea in care ea pune divortul. Din ce am citit pe acest forum , inteleg ca se va acorda. Din discutiile avute cu ea, dorinta ei este ca sa se imparta casa si terenul in doua, tata sa se mute. Apar insa cateva probleme:
1) Mama nu va avea bani sa se intretina singura (pensia e foarte mica), nu are bani nici de partaj. E posibil sa fie obligat tata sa suporte in intregime cheltuielile de partaj (el are pensie mare), chiar daca nu deschide el aceasta actiune? Eu nu o pot ierta pt asa ceva, tata nici atat, deci va trebui sa se descurce singura, sau si-a gasit pe cineva deja care ii baga in cap aceste lucruri pt a profita de ea. Nu am de unde sa stiu, dar ma voi interesa cand va baga divortul.
2) Casa e compusa din doua apartamente: o parte (veche si restaurata de mine, unicul fiu) si terenul a fost cumparata cu banii obtinuti din vanzarea unui apartament dobandit in comun si cealalta parte construita cu banii obtinuti din mostenirea tatei. Exista actul prin care a mostenit banii, nu mai exista chitante de cumparare a materialelor, dar ar fi martori care sa sustina ca aceasta parte a casei a fost construita de tata. Cea din urma parte, se considera bun comun in eventualitatea partajului?
Ultima modificare: Vineri, 8 Februarie 2013
alexcs_1, utilizator
In primul rand, daca mama doreste divortul si dovedeste vreun motiv care sa faca imposibila continuarea casatoriei, se va admite cererea.

In al doilea rand, despre partaj se discuta dupa ramanerea irevocabila a hotararii de divort, iar daca mama nu cere partajul, atunci tata nu are niciun interes sa initieze el procedurile. Intradevar taxa de timbru este mare, se calculeaza ca procent din valoarea bunurilor de impartit, la care se aduga alte probleme: avocati, expertize, termene, amanari, frustrari etc.

Tata nu poate fi obligat sa suporte cheltuielile de partaj, deoarece daca mama solicita partajul, fiind reclamant este obligata ea sa suporte cheltuielile.

Daca nu va solicita partajul se va ajunge in situatia in care vor locui ambii in aceeasi casa, insa divortati.
mama ar putea primi o plata compensatorie daca divortul se pronunta din culpa exclusiva a tatalui.

de asemenea, tatal va putea fi obligat sa plateasca o suma de pana la 1/4 din venit daca mama se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei (aceasta suma nu poate fi ceruta timp de un an de la divort de cel din culpa caruia se desface casatoria)
Va multumesc pt raspunsuri, ambele imi sunt de mare ajutor. Tata nu are nici o vina, se pare ca se intorc "pacatele" din tinerete, care nu mai au temei legal. A avut o relatie cu o alta femeie (in urma cu 30 de ani), dar ea a ales sa ramana alaturi de el, nu a obligat-o nimeni ( e si afirmatia ei). Banuiam ca o sa ajunga la acel stadiu de divortati sub acelasi acoperis.
Intr-adevar, e o problema cu mama care e pensionata de boala (diabet), dar nu inteleg de ce nu incearca sa amelioreze aceasta situatie.
Pana la urma, nu divortul e principala problema, ci impartirea "averii" si eventual sa faca pe victima ca sa-l oblige pe tata sa-i dea bani. In acest moment, mama nu contribuie cu nici un ban la intretinerea casei, ci doar tata, dar acesta nu-i mai da nimic de cand nu se mai inteleg (ma refer ca nu-i da pensia in mana cum era ea obisnuita, ci cumpara doar strictul necesar si suporta toate cheltuielile casei).
cat sunt casatoriti, tatal este obligat sa o intretina si pe mama.
De acord, dar se pare ca ei nu-i ajunge,vrea mai mult :)

Alte discuții în legătură

Divort si partaj CodirlasuFlorentina CodirlasuFlorentina Buna ziua, parintii mei sunt impreuna de 21 de ani, sunt casatoriti din 2006 (8 ani) din primavara anului 2010 tata a inceput o relatie extraconjugala care si ... (vezi toată discuția)
Despre divort raului17 raului17 daca eu vreau sa divortez dupa 25 de ani, de casatorie si prin notar nu ajungem la nici un acord , singura cale este instanta , dar problema este ca daca i mi ... (vezi toată discuția)
Despagubirea sotului cozmapaunita cozmapaunita buna ziua.parintii mei sunt in divort , prima infatisare fiind pe 19 mai 2011.mama a intentat divortul, tatal meu nefiind de acord la inceput.locuiesc intr-un ... (vezi toată discuția)