avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Poate fi considerata discriminatorie modalitatea de ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Poate fi considerata discriminatorie modalitatea de calcul a impozitelor auto si pe cladiri ?

Buna ziua.
In ultimii ani, pentru impozitul auto s-a mers pe principiul ca cine are motor mare sa plateasca mai mult. Pana aici nici o problema, e normal ca pentru un motor de 3000cmc sa platesti mai mult decat pentru 1600 cmc. Problema mea o reprezinta faptul ca nu se aplica aceeasi unitate de masura, in sensul ca daca ai motor de pana in 2000 cmc baza de calcul are o valoare (daca nu ma insel 18 lei pentru fiecare grupa de 200 cmc ), iar daca ai peste 2000 cmc are alta valoare, peste 2500 cmc are iar alta valaoare s.a.m.d. Dau un exemplu : impozitul pentru un motor de 2200 cmc este de peste 4 ori mai mare fata de de un motor de pana in 2000 cmc.
La impozitul pe cladiri e cam la fel, se pleaca de la o valoare pe mp si in functie de suprafata si daca mai ai sau nu alte proprietati se majoreaza cu cat vor ei.
Intrebarea mea e simpla: Pot contesta in instanta modalitatea de calcul a acestor impozite ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Bobosan , utilizator 16:32, 15 Februarie 2013
Puteti sa contestati, bineinteles, accesul la justitie este liber, insa nu aveti sanse de castig pentru ca modalitatea de impozitare este stabilita prin cadru legal in vigoare, respectiv Codul fiscal, asadar impozitele nu sunt majorate "cu cat vor ei". Aceasta modalitate de impozitare se aplica pentru toata lumea, in mod nediscretionar, cu exceptiile legale bineinteles pentru anumite categorii de persoane (veterani de razboi, vaduve de veterani de razboi, persoane cu dizabilitati etc.).
Buna seara,

calculul impozitelor si taxelor locale, insclusiv pentru autovehicole, sunt stabilite prin Legea 571/2003 (codul fiscal al Romaniei), titlul IX. Modalitatea de calcul in sine nu puteti contesta, nu este o discriminare, ci practic se considera ca o masina cu cat are motor mai mare tinde cu atat mai mult sa fie considerat ca un produs luxos, din acest considerent si impozitul este mai mare.
Stiu ca modalitatea de calcul a impozitelor este stabilita prin lege, dar asta nu inseamna ca e si corecta (din punctul meu de vedere ). Din pacate, multe dintre abuzurile pe care le face statul au forma legala. Suntem la mana unor "experti" care stabilesc ca daca eu (sau oricine altcineva) am doua case trebuie sa platesc cu 30 % mai mult sau daca am masina cu motor de peste 2000 cmc trebuie sa platesc cu cel putin 400% mai mult. Pentru ce ? De ce ? Oricum as fi platit mai mult.Cata vreme eu nu am nici un cuvant de spus in stabilirea acestor indici de majorare, imi pare rau, dar chiar e " cu cat vor ei". Practic, imi sunt luati bani cu japca si mi se spune ca asa e legea. Dar acea lege trebuie sa-mi respecte drepturile constitutionale.
Parerea mea.
Nemultumirea dumneavoastra nu are temei juridic, nu v-au fost incalcate sau ingradite drepturile si libertatile fundamentale. Nimeni nu va obliga sa aveti mai multe proprietati ca ulterior sa constatati ca nu aveti bani sa platiti impozitele pentru ele. Sunteti liber vindeti o parte dintre ele si sa pastrati un anumit numar pentru care puteti plati impozite. La fel si cu un autoturism, nimeni nu va obliga sa circulati cu un autoturism de 3000 cmc, este alegerea dumneavoastra.
Daca considerati ca legislatia in materia impozitelor este abuziva aveti posibilitatea sa va adresati reprezentantilor politici din zona unde locuiti si sa le cereti modificarea legislatiei.
Se pare ca nu m-am facut inteles. Nu are nici o legatura daca ai sau nu bani de impozit pentru cele 10 case sau masini. E vorba de un principiu, cel al echitatii. Daca X are 50 mp si plateste 10 lei impozit, eu, daca am 300 mp ar trebui sa platesc 60 lei, nu 100 sau 200. Cata vreme unitatea de masura e mp sau cmc, cu cat ai mai multi mp sau cmc oricum vei plati mai mult, dar proportional. Pe de alta parte, plecand de la faptul ca prin impozit toti cetatenii cotizeaza la bugetul de stat pentru finantarea cheltuielilor publice, pot sa ma intreb de ce sa platesc eu dublu sau de x ori mai mult cata vreme nu beneficiez de nimic in plus. Daca statul vrea sa-mi ia mie de 2 ori mai multi bani cred ca sunt indreptatit sa vreau si eu de doua ori mai mult... nu stiu, ceva. Adica la luat bani de la cetateni se face diferentiere, dar cand statul da inapoi... ce chestie, suntem toti egali. Ei, eu unul nu vreau sa platesc mai mult si sa primesc la fel ca ceilalti. Poate nu ma obliga statul sa imi cumpar 10 case si masini cu multi cmc, dar prin masurile pe care le aplica te poate obliga sa nu-ti mai cumperi. Prin urmare, nu prea mai este alegerea mea. Cine stabileste ca peste 2000 cmc sau 150 mp se considera produs de lux ? De ce nu 1800 cmc sau 2300 cmc ? de ce nu 100 mp sau 75 mp ? Sa ceri mai multi bani de la cineva doar pentru ca presupui ca are mai multi bani nu are nici o legatura cu ce trebuie sa reprezinte impozitul. In felul asta ar putea sa mi se ceara bani mai multi pe orice, ca sunt mai inalt, ca port mai mult la pantofi etc. Cand cumpar un pachet de tigari nu are nici o importanta daca eu sunt mai bogat sau mai sarac decat cel de langa mine, amandoi platim acelasi pret.
ARTICOLUL 16
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
ARTICOLUL 56
(1) Cetăţenii au obligaţia să contribuie, prin impozite şi prin taxe, la cheltuielile publice. (2) Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea JUSTA a sarcinilor fiscale.

Daca asta inseamna just atunci... Ce as putea sa spun mai mult. Daca-i musai cu placere.

Alte discuții în legătură

Impozit auto - proces discriminare? octaviancu octaviancu Buna ziua, Se poate intenta un proces de discriminare avand in vedere faptul ca impozitul auto nu se calculeaza dupa aceeasi formula pentru toti cetatenii ... (vezi toată discuția)
Incadrare capacitate cilindrica motor rotativ proiectareconstructii2007 proiectareconstructii2007 Buna ziua! Sunt posesorul unui autoturism Mazda RX 8, cu motor rotativ de 2x654 cmc, asa zice fabricantul. Registrul Auto Roman are insa alta parere, a ... (vezi toată discuția)
Impozit suplimentar pe cladiri si majorarea impozitului pe masini Vivianaale Vivianaale Sunt abonata la newsletterul Avocatnet.ro si am primit un email legat de impozitul suplimetar pe cladiri si majorarea impozitului pe masini. Stau in ... (vezi toată discuția)