buna seara,
Am desfiintat un post anul trecut in martie.Angajatul respectiv a contestat decizia in instanta si a castigat. Noi vom face recurs.Intre timp am chemat angajatul la firma, i-am platiti salariile restante ( trebuie sa-l reincadram). Angajatul a venit cu scandal, vrea o suma de bani pentru a-si da demisia (sume aberante), ne santajeaza cu scandalul pe care il face. E un adevarat razboi al nervilor si nu va pot spune ce atmosfera este si cat de afectati sunt ceilalti angajati. I-am gasit un loc de munca izolat, astfel incat atitudinea lui sa ne afecteze cat mai putin, dar lucrurile nu pot continua asa. Putem relua procedura de desfiintare de post ? Serviciul de care se ocupa el a fost externalizat ( inainte de prima desfiintare de post ). Prima desfiintare a fost argumentata de situatia financiara precara a firmei - se pare insa ca nu am prezentat lucrul acesta suficient de bine instantei de fond. Ideea este ca externalizarea serviciului ne costa mai putin decat daca am avea un angajat care sa se ocupe de acel serviciu - si avem acte care dovedesc asta. Va rog sa ma ajutati cu o solutie.
conform art. 65 alin. (2) din codul muncii desfintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva, si sa aiba o cauza reala si serioasa. Mai pe intelesul dumneavoastra: trebuie sa aratati ca firma dumneavoastra poate sa functioneze (legal) si fara sa aiba nevoie de un astfel de loc de munca si ca nu este justificabil sa platiti salariu pentru cineva pe un post de care nu aveti nevoie (si pentru care legea nu va obliga), ceea ce cred ca este imposibil in cazul dumneavoastra intrucat din moment ce ati facut o fisa a postului prin care l-ati desemnat pe salariatul concediat sa isi indeplineasca atributiile conform acestei fise nu cred ca mai puteti da inapoi decat daca dovediti ca atributiile din respectiva fisa a postului depasesc atributiile legale ce ii revin respectivului salariat, ori in cazul de fata trebuie sa-i gasiti salariatului respectiv o activitate in firma conform specializarii sale ci nu sa-l concediati intrucat daca dumneavoastra ca patron sau ca sef al firmei i-ati atribuit respectivului salariat niste atributii care depasesc atributiile legale conform pregatirii acest lucru constituie abuz in serviciu pentru dumneavoastra. Spre exemplu nu puteti desfinta un post de casier la un supermarket din moment ce supermarket-ul respectiv are nevoie de un casier, deasemenea nu puteti desemna un salariat sa aiba niste obligatii prin fisa postului care sa depaseasca atributiile sale conform legii sau pregatirii profesionale.
Prin urmare instanta va aratat ca nu ati incalcat legea cand i-ati atribuit respectivului salariat acea atributie si a admis contestatia salariatului.
Da, se poate relua procedura desfiintarii postului .. insa va trebui sa vedeti si sa corectati apoi ceea ce ati gresit prima data, astfel incat sa nu mai existe si a doua anulare.
Daca va santajeaza , atunci aveti posibilitatea sa depuneti si o pangere penala impotriva acestuia ...
Daca corectam ce am gresit prima data si anume, nu am documentat cum trebuie decizia, putem relua procedura imediat dupa reintegrarea angajatului fara ca acest lucru sa ne fie interzis printr-o prevedere legala? nu suntem obligati sa-l mentinem pe post o perioada anume?
va multumesc mult pentru lamuriri. Imi puteti indica anumite legi sau un cod de proceduri pe care as putea sa le citesc si sa gasesc mai multe informatii ?